Rosnące koszty produkcji oraz surowców coraz bardziej dają się we znaki branży makaronowej. Polska Izba Makaronu zaapelowała do rządu o podjęcie działań ku poprawie sytuacji branży rolno – spożywczej. Widmo braku makaronu na sklepowych półkach jest coraz bardziej realne.
Polska Izba Makaronu wspólnie z Polskim Związkiem Pracodawców Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego wystosowały apel do ministra aktywów państwowych Jacka Sasina „o podjęcie dialogu wokół wyzwań w branży makaronowej i młynarskiej w świetle rosnących cen energii elektrycznej, paliw i gazu.”
Największym wyzwaniem dla branży jest zachowanie ciągłości dostaw w obliczu coraz wyższych kosztów produkcji oraz galopujących cen surowców. Zakłócenia w łańcuchach dostaw mogą spowodować przejściowe braki makaronu na sklepowych półkach.
Producenci żywności zawnioskowali m.in. o wyłączenie ich z planów ograniczenia poboru energii elektrycznej.
Źródło: businessinsider.pl