Targi NATURA FOOD to najważniejsza impreza poświęconą ekożywności w Polsce, o ugruntowanej marce wśród wystaw o podobnej tematyce w naszym kraju. NATURA FOOD to impreza branżowa o charakterze biznesowym. To także idealne miejsce do poznania międzynarodowych trendów rozwoju rolnictwa ekologicznego i powiązanych z nim branż, a także doskonała okazja do bezpośredniego kontaktu z podmiotami funkcjonującymi na rynku. Rokrocznie w imprezie uczestniczy blisko 300 wystawców i 12 tysięcy zwiedzających: rolników, producentów, przetwórców, dystrybutorów i hurtowników żywności wysokiej jakości z Polski i z zagranicy.
Swoje najlepsze ekologiczne, regionalne i tradycyjne produkty podczas targów NATURA FOOD prezentują producenci z prawie wszystkich regionów Polski.Z roku na rok wzrasta liczba przedstawicieli sektora żywności ekologicznej z zagranicy m.in. Litwy, Węgier, Ukrainy, Wielkiej Brytanii, Włoch, Republiki Czeskiej, Niemiec.
Nowością tegorocznej edycji targów będzie Salon Ekologiczny „Grow your own – wyhoduj sobie sam”. W tej przestrzeni prezentować się będą producenci, którzy mają w swojej ofercie wszystko to, co jest potrzebne do uprawy ziół, warzyw i owoców na parapecie i balkonie. Salonowi towarzyszy konkurs Miejski EkoOgród – ekologiczna hodowla ziół, warzyw i owoców na balkonie i parapecie do udziału, w którym zapraszamy wszystkich ekologicznych miłośników ogrodnictwa – cenne nagrody do zdobycia!
Podczas VII Targów NATURA FOOD odbędzie się szereg spotkań i konferencji branżowych. Już po raz trzeci eksperci IFOAM EU, europejskiej struktury Międzynarodowej Federacji Rolnictwa Ekologicznego, podczas targów przedstawiąnową perspektywę dotyczącą rozwoju i promocji rolnictwa ekologicznego w UE. Nie zabraknie stałych punktów programu przeznaczonych dla producentów produktów ekologicznych oraz właścicieli i pracowników sklepów czyliAkademii Biokuriera i seminariów w ramach BIOBIZNES FORUM. Jak co roku program będzie wzbogacony o sympozja i prelekcje dotyczące szeroko rozumianej branży naturalnej żywności, zdrowego stylu życia oraz degustacji lokalnych specjałów niemal ze wszystkich zakątków Polski. Wśród atrakcji zaplanowaliśmy również warsztaty i pokazy kulinarne, które będą prowadzone przez wybitnych kucharzy i miłośników gotowania. Zupełnie nowe tematy, które planujemy to seminarium INSPRO pt. “Wolne od GMO? Chce wiedzieć”. Podążając za trendem rozwoju licznych targowisk, bazarów gdzie co tydzień można kupić od lokalnych dostawców żywność wysokiej jakości zaplanowaliśmy konferencję nt. „Eko targi, bazary, targowiska – moda, powrót do korzeni czy alternatywa dla wyskoprzetworzonej żywności”.