Trzeci dzień Europejskich Targów Produktów Regionalnych rozpoczął się od tradycyjnego spotkania z podhalańskimi kowalami, którzy swoje umiejętności prezentowali podczas warsztatów kowalstwa artystycznego w ramach IV Kowalskich Spotkań. Rozpoczęto także konkurs na Najlepszy Produkt Spożywczy tegorocznych Targów.
Podobnie, jak w ubiegłym roku, w czasie Targów istniała okazja spotkania się z Oficyną Wydawniczą Oryginały. Aleksandra Karkowska i Barbara Caillot Dubus, autorki książki “Na Giewont się patrzy”, zaprezentowały swój najnowszy projekt – “Górale do Ameryki statkiem płynęli..”. Podczas spotkania usłyszeć można było o wrażeniach osób które w latach 60. płynęły transatlantykiem M.S Batory do Ameryki.
W Zarembku Tradycji Tadeusz Szostak-Berda z Markiem Zaniewskim opowiedzieli o historii hutnictwa na Podhalu oraz poczęstowali uczestników wykładu „Zupą z gwoździa”.
W namiotach gastronomicznych swoje dania i wypieki prezentowały członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Kościeliska oraz Gawłowa, które częstowały tradycyjną „Gawłowiańską soją” – zupą, składającą się z namoczonej soi, kiełbasy i boczku i pomidorów.
Duże zainteresowanie publiczności wzbudził pokaz freestylerów z Krakowskiej Szkoły Barmanów.
Ważnym punktem programu był rozpoczęcie konkursu na Najlepszy Produkt Spożywczy tegorocznych Targów. Przygotowane przez wystawców produkty oceniało Jury, w którym zasiedli m.in.: Marcin Polus – Prezes Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników, Jan Filipczyk – Członek Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników i Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Marcin Parda – Wice Prezes Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników, Piotr Sabala – Członek Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Piotr Dziadkowiec – Prezes Krakowskiej Szkoły Barmanów.
Na Targowej scenie zaprezentowały się zespoły: Zbójnicek z Zębu, Gypsy Jazz Squad z Zakopanego oraz Harnasie z Suchego.
Źródło i foto: Kronos Media