Tesco podsumowuje pierwszy semestr swojego programu dla szkół

Aktualności

Tesco podsumowuje pierwszy semestr swojego programu dla szkół

We wrześniu rozpoczęła się czwarta edycja programu „Od uprawy do potrawy”. Tym razem odbywa się on w nowej formule, skupiając się przede wszystkim na problemie marnowania żywności. Czas na pierwsze podsumowania.

Program Tesco adresowany do uczniów szkół podstawowych zainaugurowano w 2016 r. Przez trzy edycje bazował on na wycieczkach do sklepów Tesco, gdzie dzieci odkrywały jedzenie na nowo, uczyły się o zdrowym odżywianiu i niemarnowaniu żywności, a także brały udział w grze terenowej, degustowały produkty czy układały piramidę żywieniową. Od tego roku szkolnego formuła programu się zmieniła i uczniowie tym razem uczyli się na temat zdrowego i racjonalnego odżywiania na zajęciach szkolnych – z wykorzystaniem specjalnie przygotowanych materiałów edukacyjnych i gry „Zakupowe mistrzostwa”.

Zakończył się pierwszy semestr programu, co jest dobrą okazją do podsumowania dotychczasowych działań. Dużo emocji wywołał konkurs „Ratuję, nie marnuję” dla Klubów Niemarnowania, w którym zadaniem było zorganizowanie w szkole obchodów Światowego Dnia Żywności i stworzenia relacji z tego dnia. Trzy najlepsze i najbardziej kreatywne wygrały bony pieniężne oraz warsztaty edukacyjne z Edukatorami z Banków Żywności.