We wrześniu rozpoczęła się czwarta edycja programu „Od uprawy do potrawy”. Tym razem odbywa się on w nowej formule, skupiając się przede wszystkim na problemie marnowania żywności. Czas na pierwsze podsumowania.
Program Tesco adresowany do uczniów szkół podstawowych zainaugurowano w 2016 r. Przez trzy edycje bazował on na wycieczkach do sklepów Tesco, gdzie dzieci odkrywały jedzenie na nowo, uczyły się o zdrowym odżywianiu i niemarnowaniu żywności, a także brały udział w grze terenowej, degustowały produkty czy układały piramidę żywieniową. Od tego roku szkolnego formuła programu się zmieniła i uczniowie tym razem uczyli się na temat zdrowego i racjonalnego odżywiania na zajęciach szkolnych – z wykorzystaniem specjalnie przygotowanych materiałów edukacyjnych i gry „Zakupowe mistrzostwa”.
Zakończył się pierwszy semestr programu, co jest dobrą okazją do podsumowania dotychczasowych działań. Dużo emocji wywołał konkurs „Ratuję, nie marnuję” dla Klubów Niemarnowania, w którym zadaniem było zorganizowanie w szkole obchodów Światowego Dnia Żywności i stworzenia relacji z tego dnia. Trzy najlepsze i najbardziej kreatywne wygrały bony pieniężne oraz warsztaty edukacyjne z Edukatorami z Banków Żywności.