Stokrotka wprowadza ekologiczne torby na owoce i warzywa

Detal/Hurt

Stokrotka wprowadza ekologiczne torby na owoce i warzywa

26 marca 2021

Sieć sklepów Stokrotka, starając się ograniczyć zużycie plastiku, wprowadza torebki wielokrotnego użytku na owoce i warzywa. Nowe torby na zakupy oferowane przez Stokrotkę są całkowicie wykonane z poliestru i nadają się w 100% do przetworzenia.  Można w nie zapakować do 4,5 kg owoców i warzyw.

– Rosnąca świadomość dotycząca zużycia zasobów naturalnych powoduje, że zaczynamy dokonywać bardziej przemyślanych wyborów. Dlatego postanowiliśmy zainspirować naszych klientów do korzystania w czasie zakupów z torebek, które są przyjazne dla środowiska i podlegają całkowitemu recyclingowi – mówi Konrad Majkowski, Menadżer ds. Komunikacji i PR w Stokrotce Sp. z o.o.

Sieć współpracuje z dostawcami w celu zmniejszenia ilości folii i papieru używanych do produkcji opakowań. Każda folia opakowaniowa, podobnie jak papier musi podlegać recyklingowi, są one belowane i oddawane do ponownego przetworzenia. W ofercie znajdują się reklamówki pochodzące w 80% z recyklingu i nadające się do recyklingu w 100%. Jednocześnie tylko w ub. roku klienci Stokrotki nabyli ponad 560 tys. toreb papierowych.

– Chcąc zmniejszyć negatywny wpływ na nasze otoczenie, postanowiliśmy także zrezygnować z kolportażu gazetek. Wciąż będą one dostępne na stronach internetowych oraz w specjalnie zaprojektowanych stojakach sklepowych – dodaje Konrad Majkowski.