Słodkie ,,veto” na jesienną chandrę

Kampanie

Słodkie ,,veto” na jesienną chandrę

28 października 2019

Nadeszła jesień. A wraz z nią jesienne pyszności. Jak wskazują badania IIBR, aż 25% Polaków kojarzy jesień z przepysznymi, rozgrzewającymi i aromatycznymi daniami i napojami. Zainspirujmy się i sprawdźmy przepis na jeden z nich.

Podczas jesiennych dni, wraz ze zmianą pogody, zmianie ulega także sposób spędzania wolnego czasu. Często zamiast spacerów, wolimy zostać w domu z dobrą lekturą lub filmem. Pijemy gorące napoje z imbirem, z miodem, z goździkami, chętnie sięgamy też po małe słodkie przyjemności. Jesienne wieczory to idealny moment, aby zacząć eksperymentować w kuchni.

Sięgnijmy po klasykę smaku – tiramisu! Ten włoski deser to nie tylko rozkosz dla podniebienia, ale jak sama nazwa wskazuje, świetny ,,poprawiacz” humoru. W języku włoskim tiramisu znaczy bowiem ,,popraw mi humor’’, a dosłownie ,,podnieś mnie’’, a jego klasyczny smak to inspiracja dla wielu innych deserów a’la tiramisu.

Zainspirowani klasycznym tiramisu, przygotowaliśmy przepyszny deser z wykorzystaniem ciastek o smaku czekoladowego brownie, w tym przypadku Mafijnych Brownie od dr Gerard. To w nich właśnie tkwi sekret naszego deseru: pokruszone chrupiące ciasteczka i aksamitny krem mascarpone, czyli połączenie dwóch różnych struktur, nadadzą deserowi wyjątkowy smak. Wśród niezbędnych produktów są także: garść owoców, tabliczka czekolady, serek mascarpone, śmietanka kremówka i kakao – oczywiście wszystkie w ilościach wskazanych w przepisie.

Herbatniki nie tylko nadadzą deserowi wyjątkowy smak, ale także pięknie go udekorują. Mafijne Brownie dr Gerard to 3 chrupiące kakaowe ciasteczka, przełożone dwoma warstwami pysznego czekoladowego kremu. W ich składzie nie znajdziesz barwników ani syropu glukozowo-fruktozowego.

Warstwowy deser brownie /składniki na 3 porcje/

Składniki: 250 g serka mascarpone, 200 g śmietanki kremówki 30% lub 36%, 3 łyżki cukru pudru, 1/2 opakowania ciastek Mafijne Brownie dr Gerard, 2 filiżanki borówek (można je zastąpić malinami lub jeżynami), 3 łyżki kakao, 1/3 tabliczki czekolady gorzkiej lub deserowej

Wykonanie:

1. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub posiekać na desce za pomocą ostrego noża.

2. Borówki umyć i odstawić na bok.

3. Markizy umieścić w kielichu blendera i zmielić na mniejsze kawałki.

4. W dużej misce umieścić serek mascarpone i śmietankę, lekko ubić i dodać przesiany przez sitko cukier puder.

5. Zmiksować do momentu, aż masa będzie sztywna. Następnie przełożyć go do szprycy cukierniczej.

6. Przygotować pucharki i na przemian układać w nich warstwy deseru w następującej kolejności: warstwa pokruszonych ciasteczek, kakao przesiane przez sitko, posiekana czekolada, krem wyciśnięty za pomocą szprycy i owoce, następnie kolejna warstwa kakao i czekolady. Wierzch każdego deseru udekorować kremem z serka mascarpone oraz ciasteczkiem Mafijne Brownie.