Silny wzrost polskiego eksportu drobiu do Chin

Aktualności

Silny wzrost polskiego eksportu drobiu do Chin

25 czerwca 2019

Obserwowany obecnie gwałtowny spadek produkcji wieprzowiny w Azji Południowo-Wschodniej, w tym w szczególności w Chinach związany z rozprzestrzenianiem się ASF znajdzie w kolejnych miesiącach odzwierciedlenie w zwiększonym popycie ze strony Chin na inne gatunki mięsa, zwłaszcza drób. Przy wysokim wykorzystaniu mocy wytwórczych w polskim sektorze drobiarskim będzie to czynnik oddziałujący w kierunku wzrostu cen skupu drobiu. W konsekwencji oczekuje się, że cena drobiu w Polsce w kolejnych kwartałach będzie kształtować się w wyraźnym trendzie wzrostowym – prognozują ekonomiści Credit Agricole.

W okresie I-II 2019 r. wartość polskiego eksportu drobiu (mięsa, przetworów oraz drobiu żywego) zwiększyła się o 13,9% rok do roku wobec wzrostu o 27,6% w analogicznym okresie 2018 r. Głównym źródłem wzrostu wartości polskiego eksportu była większa sprzedaż do Niemiec, Wielkiej Brytanii i Holandii. Na uwagę zasługuje wyraźne przyspieszenie polskiego eksportu do Chin (+237% w skali roku), co stanowi wsparcie dla przedstawionego wyżej scenariusza zakładającego silne zwiększenie polskiego eksportu drobiu do krajów Azji Południowo-Wschodniej ze względu na pogłębiający się w nich deficyt mięsa będący skutkiem ASF. Cena skupu drobiu wyniosła w kwietniu 3,88 zł/kg (+8,4% rok do roku). W tym samym czasie cena pasz dla drobiu ukształtowała się na poziomie 1,45 zł/kg (+4,9% rok do roku). W rezultacie relacja cen żywiec/pasza wyniosła w kwietniu 2,68 wobec 2,61 przed rokiem, wskazując na nieznaczny wzrost opłacalności produkcji w ujęciu rocznym. Uwzględniając sytuację na światowym rynku drobiu, a także krajowy wzorzec sezonowości prognozuje się, że cena skupu drobiu na koniec 2019 r. wyniesie ok. 3,96 zł/kg oraz 4,14 zł/kg na koniec 2020 r.

Wyraźny wzrost opłacalności produkcji jaj na przełomie 2017/2018 r. związany ze stratami produkcyjnymi w krajach Europy Zachodniej doprowadził do wzrostu krajowej produkcji. Dane nt. wolumenu polskiego eksportu jaj potwierdzają ocenę, zgodnie z którą polskim producentom nie udało się trwale zwiększyć swojego udziału w krajach Europy Zachodniej. W konsekwencji po ustąpieniu silnego popytu zagranicznego doszło do wyraźnego spadku cen, poniżej poziomów sprzed sierpnia 2017 r.

W okresie I-II 2019 r. wartość polskiego eksportu jaj spadła o 17% w skali roku wobec wzrostu o 40% w analogicznym okresie 2018 r. Cena skupu jaj klasy M w kwietniu wyniosła 27,40 zł/100 sztuk (-18,7% rok do roku). W tym samym czasie cena pasz dla niosek wyniosła 1,27 zł/kg (+3,9%). W konsekwencji w kwietniu relacja cen 100 jaj/pasza ukształtowała się na poziomie 21,58 wobec 27,59 przed rokiem. Uwzględniając bieżącą sytuację na rynku jaj oraz krajowy wzorzec sezonowości prognozuje się, że cena skupu jaj klasy M na koniec 2019 r. wyniesie ok. 31 zł/100 sztuk oraz ok. 32 zł/100 sztuk na koniec 2020 r.

Foto: Pixabay