Sezon grzybowy 2025 ruszył z rekordowym wyprzedzeniem

Aktualności

Sezon grzybowy 2025 ruszył z rekordowym wyprzedzeniem

08 sierpnia 2025

To jeden z najwcześniejszych i najbardziej obfitych początków sezonu grzybowego od wielu lat – wynika z obserwacji mykologów z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Na rynku już teraz pojawiają się gatunki typowe dla września, a w lasach notuje się wysyp borowików, podgrzybków i innych grzybów jadalnych. Eksperci wskazują na korzystne warunki pogodowe oraz regenerację grzybni po ubiegłorocznym, znacznie słabszym sezonie.

 – To jeden z najbardziej intensywnych początków sezonu, jaki pamiętam. Grzybnia miała czas na odbudowę, a odpowiedni poziom wilgotności i temperatura przyspieszyły rozwój owocników – komentuje prof. Artur Gryszkin** z Katedry Technologii Żywności i Przechowalnictwa UPWr.

Sezon przyspiesza – szczególnie na północy i zachodzie

Według naukowców, największe nasilenie wysypu grzybów obserwowane jest w województwach warmińsko-mazurskim, lubuskim i podlaskim. W Sudetach grzyby pojawiają się na razie lokalnie, ale prognozy wskazują na ich wzrostową dynamikę w najbliższych tygodniach.

Co to oznacza dla rynku?

Sezon przetwórni i skupów ruszył wcześniej niż zwykle – wiele firm skraca wakacyjną przerwę operacyjną.

Handel detaliczny może liczyć na wyższy wolumen dostaw świeżych grzybów – kluczowe będą logistyka chłodnicza i ekspozycja sezonowa.

Firmy oferujące produkty mrożone i marynowane zyskują szansę na pozyskanie surowca w lepszej cenie i jakości.

Źródło: PAP

Oprac. H.Handkowska