Sezon 2020/2021 przyniesie spadek zapasów roślin oleistych

Aktualności

Sezon 2020/2021 przyniesie spadek zapasów roślin oleistych

Zgodnie z prognozą USDA (U.S. Department of Agriculture) światowa produkcja nasion i owoców najważniejszych roślin oleistych w sezonie 2020/2021 zwiększy się do 606,2 mln t wobec 575,2 mln t w sezonie 2019/2020 (+5,3%), głównie ze względu na wyższe zbiory soi (+8,2%). Wzrost produkcji soi w znacznym stopniu będzie wynikać z jej wyższych zbiorów w USA (+16,1%) po bardzo słabym sezonie 2019/2020. Wyraźny wzrost produkcji zostanie odnotowany również w Brazylii oraz Argentynie. Tym samym Brazylia wzmocni swoją pozycję największego światowego producenta soi.

Zgodnie z prognozą USDA globalne zużycie nasion i owoców roślin oleistych w sezonie 2020/2021 zwiększy się do 609,2 mln t wobec 592,2 mln t w sezonie 2019/2020 (+2,9%). W efekcie, po uwzględnieniu zapasów początkowych, zapasy końcowe nasion roślin oleistych w sezonie 2020/2021 zmniejszą się o 2,6% r/r i wyniosą 111,5 mln t, a wskaźnik zapasy końcowe/zużycie obniży się do 18,3% wobec 19,3% w poprzednim sezonie. Mimo drugiego roku z rzędu spadku wskaźnik pozostanie jednak na wysokim na tle historycznym poziomie, co ograniczać będzie przestrzeń do silnego wzrostu cen roślin oleistych w kolejnych kwartałach.

Zgodnie z szacunkami USDA produkcja rzepaku w sezonie 2020/2021 zwiększy się do 70,8 mln t wobec 69,2 mln t w sezonie 2019/2020 (+3,8%). Jest to związane przede wszystkim z jego wyższymi zbiorami w Kanadzie i Australii. Zużycie rzepaku w sezonie 2020/2021 nie zmieni się w porównaniu do sezonu 2019/2020 i wyniesie 70,6 mln t. W efekcie zapasy końcowe na rynku rzepaku w sezonie 2020/2021 zwiększą się do 6,9 mln t wobec 6,7 mln t w sezonie 2019/2020 (+3,4%), a wskaźnik zapasy końcowe/zużycie wzrośnie do 9,8% wobec 9,4%, kształtując się na poziomie zbliżonym do średniej wieloletniej.

Wybuch pandemii doprowadził do spadku cen roślin oleistych na światowych giełdach. Spadek cen pogłębiło również załamanie cen na światowym rynku ropy naftowej, będące bezpośrednim efektem pandemii. Obecnie sytuacja się normalizuje. Eksperci Credit Agricole uważają, że w kolejnych miesiącach w kierunku wzrostu cen roślin oleistych oddziaływać będą rosnące ceny ropy naftowej zwiększające popyt na biopaliwa, a także większe zapotrzebowanie na rośliny wysokobiałkowe wraz ze stopniową odbudową światowego pogłowia trzody chlewnej. Analitycy uważają  jednak, że ze względu na zakumulowane wysokie zapasy roślin oleistych przestrzeń do wzrostu ich cen jest ograniczona.

Uwzględniając tendencje na globalnym rynku roślin oleistych oraz czynniki krajowe prognozuje się, że cena rzepaku w Polsce na koniec 2020 r. wyniesie 1640 zł/t, a na koniec 2021 r. ukształtuje się na poziomie 1625 zł/t. Głównym czynnikiem ryzyka dla tego scenariusza są warunki agrometeorologiczne wśród największych światowych producentów roślin oleistych, kształtowanie się cen ropy naftowej, a także dalszy przebieg pandemii COVID-19.

Źródło: AgroMapa Credit Agricole

Foto: bigstockphoto.com