Czosnek ma swoich zagorzałych wielbicieli, jak i przeciwników – głównie ze względu na mocny, wyrazisty smak i zapach. Jest jednak znakomitym dodatkiem do wielu rozgrzewających dań, a jego mocny charakter złagodzimy stosując go nie jako główny akcent, a dodatek w postaci dipu czosnkowego.
Czosnek to jedna z najpopularniejszych przypraw świata. Szacuje się, że jego historia sięga Azji, gdzie był uprawiany już pięć tysięcy lat temu! Stamtąd przez Afrykę przywędrował do Europy. W starożytnym Egipcie, Rzymie i Grecji ceniono go ze względu na jego lecznicze właściwości – zapobiegał chorobom, pomagał uwolnić się od pasożytów, dodawał energii. W Polsce pojawił się między XII a XIII wiekiem. Dzisiaj czosnek jest stale obecny w naszej kuchni. Doskonale komponuje się z mięsem, wzbogaca także smak i aromat sosów, zup, zapiekanek, makaronów, dań i przetworów z warzyw. Jest także idealnym dodatkiem do rozgrzewających dań. Zamiast czosnku możemy wykorzystać Sos Kielecki czosnkowy, który ma swój wyrazisty smak, a jednak jest łagodniejszą wersją tej przyprawy.
Pieczona ryba z ziołami
Ryby w naszej diecie powinny być obecne nie tylko ze względu na wartości odżywcze. Wzmacniają także układ odpornościowy, co jest szczególne istotne w sezonie jesienno-zimowym. Przygotowane w piekarniku nie tracą swoich zalet, a dodatkowo znakomicie rozgrzewają po powrocie do domu. Do wykonania dania wystarczy:
- porcja ulubionej ryby
- masło
- cytryna
- sól i grubo mielony pieprz
- czosnek
- natka pietruszki
- Sos Kielecki czosnkowy
- koperek.
Ucieramy masło z solą, pieprzem i rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz sokiem z połowy cytryny. Nacieramy rybę przygotowanym masłem, kładziemy na niej plastry z pozostałej połówki cytryny, po gałązce pietruszki i koperku. Odstawiamy ją 30 minut do lodówki. Po tym czasie przekładamy na blaszkę, wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut. W tym czasie dobrze jest przygotować pyszny sos. Do małej miseczki przełóż Sos Kielecki czosnkowy, który możesz dodatkowo wzbogacić świeżym, posiekanym koperkiem.
Rybę wykładamy na talerz, dekorujemy plasterkami lub ćwiartkami cytryny i serwujemy z ulubionymi dodatkami – naszym dipem czosnkowym i chlebem, frytkami, ryżem etc.
Falafele – dla wegetarian i nie tylko
Falafele to jedno z najbardziej powszechnych dań na Bliskim Wschodzie, gdzie są popularne niczym nasze, rodzime pierogi. To smażone na głębokim tłuszczu kotleciki z ciecierzycy, których przygotowanie nie powinno sprawić kłopotu nawet tym, którzy stawiają w kuchni dopiero pierwsze kroki. Czego potrzebujemy?
- 400 g suchej ciecierzycy,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- olej rzepakowy do smażenia,
- natka pietruszki,
- woda gazowana,
- 2 łyżki kolendry,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki chili,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- Sos Kielecki czosnkowy.
Dzień wcześniej ciecierzycę wsypujemy do dużej miski i zalewamy ją dużą ilością wody. Zostawiamy na noc, rano odlewamy wodę, płuczemy a następnie mielimy ją w malakserze. Dodajemy sól, sodę, czosnek i cebulę a pod koniec ucierania dorzucamy przyprawy oraz pietruszkę i kolendrę. Masa jest gotowa, gdy zaczyna się lepić. Formujemy małe, nieco spłaszczone kuleczki. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotleciki smażymy po około 3 minuty z każdej strony. I to wszystko.
Podajemy je w chlebkach pita z dodatkiem ulubionych warzyw i oryginalnie z sosem Tahini lub w rodzimej wersji – z Sosem Kieleckim czosnkowym.
Sugerowana cena Sosu Kieleckiego czosnkowego: 3,40 zł