Rekordowy eksport żywności w Polsce

Aktualności

Rekordowy eksport żywności w Polsce

03 marca 2022

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa działający przy Ministerstwie Rolnictwa wskazał, że w 2021 roku wartość eksportu żywności w Polsce wzrosła do 170,8 mld zł. Jest to o 9% więcej niż w 2020 roku.

Największy wpływ z eksportu Polska uzyskała ze sprzedaży produktów rolno-spożywczych do krajów Unii Europejskich – aż 73%, tj. 27,1 mld euro. Jest to wzrost o 11% w porównaniu z rokiem 2020. Naszym największym odbiorcą były Niemcy, do których trafiły towary o wartości 9,4 mld euro (wzrost o 9%). Na drugim miejscu uplasowały się Niderlandy, do których wysłano artykuły o wartości 2,2 mld euro (16% więcej niż rok wcześniej). Kolejny rekord ustanowiła sprzedaż do Francji – 2,1 mld euro (wzrost o 16%) oraz do Włoch – 1,9 mld euro (wzrost 10%). Z kolei poza Unię Europejską wyeksportowano produkty o wartości 10,3 mld euro (+3%). Najwięcej towarów rolno-spożywczych trafiło do Wielkiej Brytanii – 3 mld euro (wzrost o 4%).

Duży przychód przyniósł także eksport żywności do Ukrainy (0,8 mld euro, tj. wzrost o 7%) oraz Rosji (0,7 mld euro, tj. wzrost o 19%). Ze względu na sytuację polityczną (sankcje, wstrzymane dostawy) w Ukrainie oraz Rosji pojawia się obawa przed wzrostem cen surowców oraz produktów.

Według analizy KOWR najwięcej eksportowaliśmy mięsa i jego przetworów oraz zbóż, tytoniu, produktów mlecznych i cukru.

źródło: Rzeczpospolita