W analizach amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) pojawiły się prognozy, że produkcja mięsa drobiowego w Unii Europejskiej w 2019 r. wzrośnie o około 2% rok do roku, wobec 2,5% wzrostu w 2018 r. Oczekuje się także niewielkiego wzrostu konsumpcji mięsa drobiowego w UE, wspieranego przez zmianę preferencji dietetycznych konsumentów.
Oczekuje się, że import mięsa do UE pozostanie stabilny, a około 15% importu będzie pochodziło z Ukrainy. Silny pozostanie przywóz z Tajlandii, Chin i Ukrainy, przy równolegle słabszej obecności Brazylii. Unijny eksport w 2019 r. powinien być napędzany zwiększoną sprzedażą do następujących państw: Ghana, Filipiny, Ukraina, Wietnam i D.R. Konga. Wywóz do RPA w tym roku prawdopodobnie będzie zbliżony do wolumenu z roku ubiegłego.
Źródło: Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz
Foto: Pixabay