Produkcja żywności we wrześniu

Aktualności

Produkcja żywności we wrześniu

25 października 2019

We wrześniu 2019 r. w porównaniu do analogicznego miesiąca 2018 r. w kategorii artykułów spożywczych zanotowano wzrost produkcji m.in. dla ryb morskich mrożonych (o 66,6%), kasz i grysików gryczanych (o 35,8%), produktów uboju bydła i cieląt (o 31,4%) i gotowych posiłków i dań na bazie mięsa (o 20,2%) – informuje Główny Urząd Statystyczny.

Spadek produkcji we wrześniu 2019 r. w porównaniu do analogicznego miesiąca 2018 r. nastąpił m.in. dla jadalnej soli kamiennej (o 49,6%), tuszek drobiowych (o 22,7%), filetów z ryb morskich, mrożonych (o 20,2%) oraz soków z owoców i warzyw (o 17,8%).

W stosunku do miesiąca poprzedniego, we wrześniu 2019 r. zanotowano wzrost produkcji m.in. zup, bulionów i preparatów do nich (o 37,5%), warzyw mrożonych (o 37,2%), soków z owoców i warzyw (o 35,6%), kasz i grysików jęczmiennych (o 24,6%), kasz i grysików gryczanych (o 24,5%), a także makaronu (o 22,8%).

W stosunku do miesiąca poprzedniego, we wrześniu 2019 r. odnotowano spadek produkcji m.in. dla jadalnej soli kamiennej (o 77,9%), marynat warzywnych (o 42,6%), owoców i orzechów mrożonych (o 32,4%) i piwa (o 22,5%).

Foto: Pixabay