Produkcja żywności w październiku br.

Aktualności

Produkcja żywności w październiku br.

W październiku 2019 r. w porównaniu do analogicznego miesiąca 2018 r. w dziale artykułów spożywczych zanotowano wzrost produkcji m.in. dla marynat warzywnych (o 58%), gotowych posiłków i dań na bazie warzyw (o 39,1%), octu (o 33,5%), kasz i mączek z pszenicy (o 26,7%), soli warzonej (o 20,2%) i ryb morskich mrożonych (o 17,6%) – podaje Główny Urząd Statystyczny.

Spadek produkcji w październiku 2019 r. w porównaniu do analogicznego miesiąca 2018 r. nastąpił m.in. dla jadalnej soli kamiennej (o 32%), wód mineralnych i gazowanych (o 19,1%), tuszek drobiowych (o 11,9%), piwa (o 9,9%), wód słodzonych lub aromatyzowanych (o 9,9%) i produktów uboju trzody chlewnej (o 9,6%).

W stosunku do miesiąca poprzedniego, w październiku 2019 r. zanotowano wzrost produkcji dla m.in. cukru (o 104,8%), soków z owoców i warzyw (o 44,3%), kasz i mączek z pszenicy (o 38,4%), cukierków czekoladowanych (o 37,3%), soli warzonej (o 37,1%), gotowych posiłków i dań na bazie warzyw (o 32,9%), filetów z ryb morskich, mrożonych (o 32,0%), zup, bulionów i preparatów do nich (o 28,9%) i margaryny (o 23,4%). W stosunku do miesiąca poprzedniego, w październiku 2019 r. odnotowano natomiast spadek produkcji owoców i orzechów mrożonych (o 18,9%). Na niezmienionym poziomie utrzymała się produkcja produktów uboju bydła i cieląt.

Foto: Pixabay