Produkcja żywności w lutym 2020 r.

Gospodarka

Produkcja żywności w lutym 2020 r.

W lutym 2020 r. w porównaniu do analogicznego miesiąca 2019 r. w dziale artykuły spożywcze produkcja obniżyła się dla m.in. konserw wołowych i cielęcych (o 66,6%), konserw wieprzowych (o 35,6%), ryb morskich mrożonych (o 35,5%), soków z owoców i warzyw (o 32,5%), kasz i grysików gryczanych (o 28%), owoców i orzechów mrożonych (o 23%) i tuszek drobiowych (o 22,3%) – podaje GUS.

W lutym 2020 r. w porównaniu do analogicznego miesiąca 2019 r. w działach artykuły spożywcze oraz napoje zwiększyła się produkcja m.in. marynat warzywnych (o 63,3%), octu (o 34,1%), warzyw mrożonych (o 19,8%), gotowych posiłków i dań na bazie mięsa (o 17,9%), cukierków czekoladowanych (o 15,4%) i margaryny (o 15,2%).

W stosunku do miesiąca poprzedniego, w lutym 2020 r. zanotowano wzrost produkcji m.in. dla soli kamiennej (o 51,7%), konserw rybnych (o 22,6%) i marynat warzywnych (o 21,9%).

W lutym 2020 r. w porównaniu do miesiąca poprzedniego zmniejszyła się produkcja m.in. kasz i mączek z pszenicy (o 25,5%), mleka i śmietany w postaci stałej (o 21,4%), tuszek drobiowych (o 20,9%), soli warzonej (o 18,9%), wódki czystej (o 15,9%) i soków z owoców i warzyw (o 13,4%).

Foto: Pixabay