Produkcja żywności w lipcu

Gospodarka

Produkcja żywności w lipcu

W stosunku do miesiąca poprzedniego, w lipcu 2020 r. zanotowano wzrost produkcji dla m.in.: marynat warzywnych (o 218,4%), soków z owoców i warzyw (o 62,4%), jadalnej soli kamiennej (o 50,9%), win owocowych (o 49%), owoców i orzechów mrożonych (o 40,4%), warzyw mrożonych (o 33,9%), octu (o 31,2%), wódki czystej (o 27,2%), czekolady (o 21%), kasz i grysików jęczmiennych (o 20%) – wylicza Główny Urząd Statystyczny.

Spadek produkcji w lipcu 2020 r. w porównaniu do czerwca 2020 r. odnotowano z kolei dla m.in.: cukierków czekoladowanych (o 32,9%), jadalnej soli warzonej (o 31,4%), konserw rybnych (o 16,3%), gotowych posiłków i dań na bazie warzyw (o 15,4%).

W lipcu 2020 r. w porównaniu do analogicznego miesiąca 2019 r. zwiększyła się produkcja m.in.: gotowych posiłków i dań na bazie mięsa (o 49,9%), filetów z ryb morskich, mrożonych (o 44,9%), produktów uboju bydła i cieląt (o 32,1%), gotowej karmy dla zwierząt domowych (o 32%), czekolady (o 28,9%), margaryny (o 22,4%), kawałków drobiowych (o 11,8%), tłuszczów zwierzęcych (o 10,9%).

W lipcu 2020 r. w porównaniu do lipca 2019 r. nastąpił natomiast spadek produkcji m.in.: konserw wołowych i cielęcych (o 65,8%), jadalnej soli warzonej (o 42%), kasz i grysików gryczanych (o 32,2%), kasz i grysików jęczmiennych (o 31,4%), konserw wieprzowych (o 29,1%), tuszek drobiowych (o 26,3%), niesłodzonych i niearomatyzowanych wód mineralnych i gazowanych (o 26,1%), cukierków czekoladowanych (o 15,9%), marynat warzywnych (o 15,1%), owoców i orzechów mrożonych (o 14,7%), ryb morskich mrożonych (o 14,2%), piwa (o 13,8%), wód z dodatkiem cukru, innych substancji słodzących lub aromatyzujących (o 12,1%).

Foto: bigstockphoto.com

oprac. P.Ł.