Produkcja artykułów przemysłowych w grudniu 2018 r.

Aktualności

Produkcja artykułów przemysłowych w grudniu 2018 r.

Główny Urząd Statystyczny podsumował produkcję towarów przemysłowych za grudzień 2018 r. W kategorii artykułów spożywczych największy wzrost w stosunku rocznym odnotowano w produkcji soków z owoców i warzyw, natomiast największy spadek wytwórstwa widać w kategorii warzyw mrożonych.

W grudniu 2018 r. w porównaniu do analogicznego miesiąca 2017 r. w dziale artykuły spożywcze zanotowano wzrost produkcji m.in. dla soków z owoców i warzyw (o 38,3%), owoców i orzechów mrożonych (o 34%), kasz i grysików jęczmiennych (o 24,7%), konserw rybnych (o 20%). Spadki zanotowano natomiast w produkcji warzyw mrożonych (o 41,4%), marynat warzywnych (o 28,2%), cukierków czekoladowanych (o 23,6%), jadalnej soli kamiennej (o 17,9%), kasz i mączek z pszenicy (o 17,3%), gotowych posiłków i dań na bazie warzyw (o 13,1%).

W stosunku do miesiąca poprzedniego, w grudniu 2018 r. zanotowano spadek produkcji m.in. dla warzyw mrożonych (o 54,2%), cukierków czekoladowanych (o 34%), soków z owoców i warzyw (o 32,3%), margaryny (o 30,2%), czekolady (o 26,5%), jogurtu (o 25,1%) i konserw rybnych (o 23,6%). Z kolei wzrost produkcji w grudniu 2018 r. w porównaniu do listopada 2018 r. odnotowano dla mleka i śmietany w postaci stałej (o 65,9%).

Podsumowując produkcję wytworzoną za okres 2018 r. produkcja była wyższa niż w analogicznym okresie roku ubiegłego dla m.in. mydła (o 36%), podpasek higienicznych i tamponów (o 32,7%), soków z owoców i warzyw (o 21,8%), gotowych posiłków i dań na bazie warzyw (o 19,3%), wód mineralnych i gazowanych niesłodzonych (o 18,2%). W ubiegłym roku odnotowano niższą niż w 2017 r. produkcję, dla m.in. marynat warzywnych (o 24,1%).

Foto: Pixabay