Ponad 220 tys. uczniów  z klas VI-VIII wzięło udział w edukacji kulinarnej Akademii Lubella

Producenci

Ponad 220 tys. uczniów z klas VI-VIII wzięło udział w edukacji kulinarnej Akademii Lubella

Akademia Lubella od 9 lat wspiera pozytywne podejście polskiej młodzieży do samodzielnego przyrządzania posiłków, właściwego odżywiania i świadomości zasad „zero waste”. W zaproponowanych na rok szkolny 2023/2024 działaniach wzięło udział ponad 2,5 tys. szkół w całej Polsce.

Akademia Lubella postawiła w minionej edycji swojego programu na kanał TV, proponując uczniom klas VI-VIII współkreowanie programu „Nawijamy makaron”. Ta interaktywna formuła spotkała się z ogromnym zainteresowaniem. We wspólne gotowanie zaangażowało się ponad 220 tys. uczniów i ponad 12 tys. nauczycieli.

– Wierzymy, że zachęcając uczniów do samodzielnego gotowania na bazie prostych przepisów i łatwo dostępnych produktów, przyczyniamy się do tego, że w dorosłym życiu będą oni bardziej skłonni do wybierania zdrowszych opcji żywieniowych – mówi Daniel Karaś, Manager ds. CSR w Grupie Maspex. –Dane o marnowaniu jedzenia są alarmujące, dlatego także w tym obszarze postawiliśmy na szeroką edukację, w duchu „zero waste” i kształtowanie młodego „świadomego konsumenta”. Już jesienią ruszą zapisy do nowej edycji akademii – dodaje.

Dzięki programowi uczniowie, przy wsparciu nauczycieli, uczyli się komponowania i samodzielnego przygotowywania zróżnicowanych, wartościowych posiłków, mogli przekonać się, jakie wartości płyną ze wspólnego ich spożywania oraz wdrażali prawidłowe zachowania związane z niemarnowaniem jedzenia. Poznali przy tym pomocne zasady 5xU[1] (urozmaicenie, umiarkowanie, uregulowanie, umiejętność przyrządzania potraw oraz uprawianie sportu), które wraz z zespołem Katedry Technologii i Higieny Żywienia Człowieka SGGW opracował prof. dr hab. Stanisław Berger.

[1] Zasady żywienia wg prof. Bergera jako 5 razy „U”. https://www.gov.pl/web/psse-wrzesnia/zasady-zywienia-wyrazone-przez-prof-bergera-jako-5-razy-u [dostęp 1.03.2024 r.].

źródło: Maspex
oprac.: red.