Polskie jaja podbijają zachodnie rynki

Aktualności

Polskie jaja podbijają zachodnie rynki

Spożycie jaj na krajowym rynku spada. Według danych GUS jest najniższe od 1980 r. Brak popytu na rodzimym rynku producenci jaj wynagradzają sobie wzrostem eksportu na rynki Europy zachodniej. Pomaga w tym ubiegłoroczna afera z fipronilem, wykrytym w wyrobach firm z Belgii, Holandii czy Francji.

W ubiegłym roku statystyczny Polak, według danych GUS zjadł 139 jaj. To najniższy wynik od dekad. Wpływ na to miała zmiana przyzwyczajeń konsumenckich – wzrost spożycia białka pochodzenia zwierzęcego.  Duży wzrost cen spowodował również, że część konsumentów ograniczyła spożycie jaj.

Straty na krajowym rynku producenci niwelują przez wzrost eksportu. W 2017 r. sprzedaż jaj za granicę wzrosła o 48% do wartości przekraczającej 1,4 mld zł. Eksportowi sprzyjała afera z fipronilem, dzięki której zwiększyło się zainteresowanie jajami z Polski w krajach Europy zachodniej. Polscy producenci nadal korzystają z dobrej opinii na rynku. W pierwszych pięciu miesiącach br. eksport pod względem ilościowym zwiększył się o 15,7% w stosunku rocznym.

Źródło: Dziennik Gazeta Prawna

Foto: Pixabay