Stany Zjednoczone zostały największym odbiorcą polskiej wieprzowiny. W ciągu pięciu lat awansowały z 22. pozycji. Nastroje eksporterom poprawia też fakt, że cena sprzedawanego do USA mięsa jest dwukrotnie wyższa niż do krajów unijnych.
W ciągu pierwszych czterech miesięcy br. Stany Zjednoczone wyprzedziły Niemcy z wyścigu o fotel lidera w ilości wieprzowiny kupionej z Polski. Do USA trafiło w tym czasie 25,6 tys. ton, do Niemiec – 24 tys. ton, a Włoch – 20,3 tys. ton. Dużo większą różnicę widać jeśli weźmie się pod uwagę wartość eksportu. Amerykanie kupili mięso warte 275,2 mln zł, czyli za ponad dwa razy więcej niż Włochy – 121,5 mln zł oraz Niemcy z eksportem wartym 119,7 mln zł. Wszystko ze względu na wysokie ceny, jakie płacą Amerykanie polskim producentom. Jak wyliczają eksperci przeciętna cena wieprzowiny wysyłanej do Stanów wynosiła w ubiegłym roku 3,03 euro za kilogram. Średnia cena dla wszystkich krajów ukształtowała się natomiast na poziomie około 2 euro. Niemcy za kilogram płacili tylko 1,37 euro.
Źródło: Rzeczpospolita
Foto: Pixabay