Polska szóstym producentem serów na świecie

Producenci

Polska szóstym producentem serów na świecie

26 lipca 2021

Sery i twarogi zajmują dominującą pozycję w strukturze wywozu produktów mlecznych, w okresie styczeń–maj 2021 r. stanowiły one 34% eksportu tych produktów. Najchętniej kupowane są sery dojrzewające — informuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Największy udział w strukturze wywozu serów i twarogów stanowią tzw. sery żółte, tj. sery dojrzewające (60–70&). W latach 2014– 2020 z Polski wywożono średnio 45% wolumenu krajowej produkcji tego asortymentu.

W okresie pierwszych pięciu miesięcy br. Polska uzyskała dodatnie saldo obrotów handlowych serami dojrzewającymi. Ze wstępnych danych Ministerstwa Finansów (na podstawie obliczeń KOWR) wynika, że w okresie styczeń–maj 2021 r. producenci wyeksportowali 72 tys. ton serów dojrzewających (o 8,5% więcej) uzyskując 254 mln euro (1,2 mld zł), o 8% więcej niż w okresie pierwszych pięciu miesięcy 2020 r.

Polskie sery dojrzewające przede wszystkim kupują odbiorcy z krajów unijnych, w okresie styczeń–maj 2021 r. trafiło na te rynki 59% całego eksportu tj. 43 tys. ton). Największym odbiorcą polskich serów są Czechy (12 proc. – 9 tys. ton), a następnie Włochy, Niemcy, Słowacja, Rumunia oraz Węgry. Poza Unią Europejską sery dojrzewające znajdują nabywców głównie na Ukrainie (10% – 7,4 tys. ton), w Arabii Saudyjskiej, Wielkiej Brytanii, oraz Libii i Panamie.

Przywóz serów dojrzewających do Polski stanowi uzupełnienie podaży z produkcji krajowej. W okresie styczeń–maj 2021 r. do Polski zaimportowano 26 tys. ton tych serów, o 10% więcej niż przed rokiem. Najwięcej sprowadzono ich z Niemiec (45%– 11,8 tys. ton), Niderlandów, Danii, Włoch, Francji oraz Czech.

Jak podkreśla KOWR, Polska jest szóstym producentem serów na świecie (po USA, Niemczech, Francji, Włoszech i Niderlandach) oraz piątym w Unii Europejskiej. Serowarstwo w Polsce ma wielowiekowe tradycje, a po II wojnie światowej przeszło znaczące przeobrażenie – z rzemiosła przekształciło się w produkcję przemysłową. Obecnie produkcja serów i twarogów jest bardzo ważnym działem przetwórstwa mleka, a Polska należy do grona największych światowych producentów tego asortymentu.

W latach 2004–2019 produkcja serów i twarogów w naszym kraju wzrosła o 62% i osiągnęła rekordowy poziom 945 tys. ton. W strukturze produkcji tej grupy towarowej dominują sery twarogowe (51% udziału) i sery podpuszczkowe dojrzewające (39%).

Wizytówką krajowej branży mleczarskiej są sery podpuszczkowe dojrzewające. W latach 2014–2019 ich produkcja wzrosła z 301 tys. ton do 373 tys. ton, tj. o 24%. W 2020 r., w roku pandemii koronawirusa, (wg ekspertów KOWR na podstawie wstępnych danych GUS) zakłady przetwórcze wyprodukowały 339 tys. ton serów podpuszczkowych dojrzewających, o około 9% mniej niż w 2019 r., ale o 1,5 raza więcej niż w roku akcesji Polski do UE.

Źródło: Bankier.pl/PAP