Kefir kaukaski to źródło naturalnego błonnika wytworzonego z cukrów mlecznych GOS, który wytwarzany jest z laktozy z mleka podczas procesu produkcji kefiru. Dzięki enzymowi, który rozkłada laktozę, na naturalny błonnik – GOS – galaktooligosacharyd. Błonnik GOS pełni rolę prebiotyku, co oznacza, że sprawuje pomocną rolę w funkcjonowaniu bakterii probiotycznych w jelitach, czyli wspomaga ich zdrowotne działanie. Dodatkowo zredukowaliśmy zawartość cukrów do poziomu 2,7% – w porównaniu do kefirów dostępnych na rynku, które zawierają 4,3% – 4,5% cukrów. Zredukowaliśmy poziom laktozy <1,0%. Nasz Kefir to bogactwo 11 korzystnych kultur bakterii.
Kefir z tak wytworzonym błonnikiem jest nowością na rynku produktów mlecznych.
Ten innowacyjny produkt zamknięto w opakowaniu kartonowym w 100% opartym o surowce odnawialne. Opakowanie odznaczone certyfikatem CarbonNeutral®, co oznacza, że emisja związana z CO2 związana z tym opakowaniem została zredukowana do zera. Karton nadaje się do recyklingu. Poza tym posiada perforację inteligentnego składania (w harmonijkę), dzięki czemu zajmuje mniej miejsca w pojemniku na odpady.