Nowa Fabryka Cukierków „Pszczółka” rozpoczęła działalność. Jako pierwsze uruchomione zostały linie produkujące karmelki. Ale to dopiero początek. Już niebawem FC „Pszczółka” sp. z o.o. zaskoczy miłośników słodyczy nowymi produktami. W najbliższym czasie planowana jest produkcja pralinek, cukierków czekoladowych oraz galaretek, które na sklepowe półki trafią w ciągu 2-3 miesięcy.
Po przeprowadzce oraz montażu linii, które do tej pory funkcjonowały w starej fabryce przy ulicy Krochmalnej, produkcja cukierków ruszyła pełną parą. Karmelki są już wytwarzane w nowoczesnym zakładzie, który kosztem 153 mln złotych powstał w lubelskiej strefie ekonomicznej. Produkcja rozpoczęła się od nowego produktu, który właśnie trafił na rynek. To cukierki Musss Plus – musujące karmelki z dodatkiem witaminy C oraz magnezu. Jest to kolejny wariant popularnych cukierków Musss, które już od lat cieszą się uznaniem wśród konsumentów.
– Uruchomienie fabryki przebiegło zgodnie z planem i naszymi założeniami. Przed nami bardzo duże wyzwanie – wprowadzenie na rynek nowych produktów. Obecnie jesteśmy na etapie testowania
i udoskonalania cukierków czekoladowych. Zależy nam, żeby oddać konsumentom produkt najwyższej jakości, który będzie spełniał ich oczekiwania i dostarczy słodkich chwil beztroski – mówi Aleksander Batorski prezes Fabryki Cukierków „Pszczółka” sp. z o.o.
Fabryka Cukierków „Pszczółka” – spółka zależna Krajowej Spółki Cukrowej SA – to jeden
z najnowocześniejszych zakładów produkcyjnych w Europie. Wyposażona jest w wysoce zautomatyzowane linie, które zapewniają najwyższą jakość oraz powtarzalność produktów.
W fabryce znajdują się maszyny i urządzenia wiodących producentów na rynku europejskim
i światowym, które charakteryzują m.in. energooszczędnością i dużą wydajnością.
Całkowita powierzchnia nowego zakładu to blisko 21 tys. mkw., czyli aż siedem razy więcej niż zajmowała fabryka zlokalizowana przy ul Krochmalnej. O 20% wzrosło także zatrudnienie. Obecnie FC „Pszczółka” nadal poszukuje pracowników do nowego zakładu.