Netto ogranicza emisję CO2 i redukuje straty żywności w łańcuchu dostaw

Detal/Hurt

Netto ogranicza emisję CO2 i redukuje straty żywności w łańcuchu dostaw

29 listopada 2021

Netto wdrożyło do swojego łańcucha dostaw usługi poolingowe w zakresie opakowań zwrotnych, jako element systemu gospodarki obiegu zamkniętego. Rozwiązanie wprowadzone w listopadzie 2019 r. jest w sieci cały czas rozwijane. Dzięki jego zastosowaniu tylko w 2020 r. udało się zmniejszyć emisję CO2 do atmosfery aż o 2000 ton.

Netto stale poszukuje nowych rozwiązań, które pozwolą sieci działać w bardziej zrównoważony sposób. Wdrażanie ich jest wyrazem troski firmy o jej wpływ na otoczenie w perspektywie krótko- i długoterminowej. Jednym z przykładów takich działań jest pooling opakowań zwrotnych, czyli wykorzystanie w procesie realizacji dostaw skrzynek wielokrotnego użytku.

– Zielone skrzynki, w których eksponowana jest duża część warzyw i owoców w sklepach Netto to właśnie skrzynki EPS, których zastosowanie pozwala nam ograniczać straty żywności na etapie transportu aż o 97,5 proc., ale również umożliwia redukcję emisji CO2 do atmosfery o 40 proc. poprzez ograniczenie użycia opakowań jednorazowych – mówi Patrycja Kamińska, PR Manager Netto Polska. – Rozwiązanie wdrożyliśmy pod koniec 2019 r. Aktualnie już ponad 30 dostawców realizuje dostawy artykułów świeżych do Netto, wykorzystując pooling skrzynek.

Sam proces poolingu jest wyjątkowo prosty. Dostawca wynajmuje skrzynki, które po spakowaniu dostarcza do każdego z centrów dystrybucyjnych Netto. Stamtąd wypełnione skrzynki trafiają do sklepów w całej Polsce, gdzie są eksponowane na półkach, bez konieczności ponownego przepakowywania artykułów. Następnie odbywa się transport zwrotny, czyli przekazanie skrzynek do centrum serwisowego, gdzie są one czyszczone i dezynfekowane. Przygotowane do ponownego użytku skrzynki trafiają do magazynów, gdzie czekają na powtórne wykorzystanie. Po czyszczeniu i dezynfekcji wracają do obiegu i są powtórnie wykorzystywane.

źródło: informacja prasowa