W 2018 r. eksport pszenicy z Polski zmniejszył się o 36% do 1,79 mln t. W dużej mierze za spadki odpowiedzialna była mniejsza sprzedaż do Egiptu i Nigerii (odpowiednio o 66% do 99,3 tys. t i 86% do 34 tys. t). Istotnym czynnikiem w tym przypadku był wzrost konkurencji ze strony z Rosji w krajach afrykańskich, odbijającej się na eksporcie tego zboża nie tylko z Polski, ale z całej UE.
Z danych IGC (International Grains Council) wynika, że rosyjski eksport pszenicy do Egiptu w drugiej połowie 2018 r. wzrósł o 22% do 5,1 mln t, a do Nigerii zwiększył się o 37%, do 1,2 mln t. Ważnym czynnikiem spadku polskiego eksportu pszenicy było zmniejszenie sprzedaży do Hiszpanii (-75%) wskutek wzrostu zbiorów pszenicy w tym kraju (wg IGC o 67% do 8 mln t) po istotnym ich spadku w 2017 r.
Mimo oczekiwań spadku sprzedaży, wciąż w pierwszych tygodniach 2019 r. utrzymywało się duże znaczenie Rosji na światowym rynku, co utrudniało sprzedaż tego zboża z UE. Dane KE wskazują, że w pierwszych tygodniach 2019 r. (do 25 lutego 2019 r.) dynamika spadku unijnego eksportu obniżyła się do -11%. Skutkuje to korektą w górę prognoz dotyczących eksportu pszenicy z Rosji i w dół w przypadku UE i USA. Według IGC eksport z Rosji w sezonie 2019/2020 zmniejszyć się może o 16,5%, a z UE o12,9%.
Źródło: AgroNawigator PKO BP
Foto: Pixabay