W środę, podczas Forum Ekonomicznego w Karpaczu, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Grzegorz Puda, wypowiadał się na temat projektu „Paszportyzacja polskiej żywności”. Przekonywał, że dzięki temu przedsięwzięciu konsumenci będą mieć możliwość świadomego wyboru wybieranych produktów.
– Chodzi nam o to, aby klient, który jest w sklepie, mógł na podstawie aplikacji elektronicznej, robiąc zdjęcie, przez kod QR czy inny sposób zobaczyć, gdzie ten produkt został wyprodukowany, u jakiego rolnika rosły na polu ziemniaki, żebyśmy wiedzieli, jaka była droga tego produktu, czy był pakowany w Polsce, czy w innym kraju – wyjaśnia Minister na łamach wnp.pl.
– Chcemy tym pokazać, że warto wspierać nasz polski rynek, żeby klienci świadomie kupowali. Bo teraz, mimo że mamy oznaczenia polską flagą, znakiem, napisem, bardzo często okazuje się, że klienci są wprowadzani w błąd w ten sposób, że produkt jest tylko w Polsce konfekcjonowany albo wytworzony w Polsce, a marża za wyprodukowanie czy przetwórstwo zostaje w zagranicznym koncernie – dodał Puda.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa informował o projekcie w maju tego roku. Projekt jest koordynowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz GovTech Polska w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów.
źródło: wnp.pl