Webinar z Katarzyną Bosacką w ramach akcji pomocowo-edukacyjnej „Kto pozmywa?”, skierowanej do rodzinnych domów dziecka.
Przemyślane zakupy i zdrowe gotowanie to podstawa wartościowego odżywiania. Wie o tym Katarzyna Bosacka, która od lat realizuje telewizyjne programy, promujące odpowiednio zbilansowaną dietę. I to właśnie ta znana specjalistka poprowadziła webinar dla rodzinnych domów dziecka, poświęcony zasadom właściwego przygotowania codziennych posiłków. Spotkanie online odbyło się w ramach akcji pomocowo-edukacyjnej „Kto pozmywa”, skierowanej do rodzinnych domów dziecka, która jest realizowana przez markę Somat we współpracy z fundacją Polki Mogą Wszystko. Celem programu jest promowanie zasad zdrowego żywienia i wspieranie opiekunów w ich realizacji, jak również zachęcenie do wspólnego gotowania i spędzania czasu razem.
W 702 rodzinnych domach dziecka w Polsce, przebywa ponad 4500 dzieci. W placówkach tego typu mają one szansę, by czuć się jak w domu: budować więzi z opiekunami i rodzeństwem, uczestniczyć w codziennych obowiązkach, również w przygotowywaniu posiłków. I uczyć się przez to zdrowego odżywania. Robienie odpowiednich zakupów i gotowanie wartościowych potraw, to dla nich zdobywanie cennych umiejętności, które będą mogły wykorzystać w dorosłym życiu.
Jak kupować i gotować, żeby nie zwariować?
Zdrowe odżywanie zaczyna się od kupna zdrowych produktów. Dlatego w pierwszej części spotkania online, Katarzyna Bosacka radziła rodzicom zastępczym, jak robić zakupy spożywcze dla całej rodziny. Uczuliła, aby – zanim wrzucimy produkt do koszyka, zwrócić uwagę na jego opakowanie. Warto dokładnie przeczytać skład tego produktu, nawet jeśli jest napisany drobnym drukiem. W tym składzie często bowiem kryją się tajemnice, których nie widać na pierwszy rzut oka: składniki niekorzystnie wpływające na zdrowie, zwłaszcza dzieci. Należą do nich m.in. konserwanty, barwniki i różne polepszacze smaku. Na warsztat poszły m.in.: pasztet, ketchup, syropy i napoje.
Ekspertka poruszyła też gorący temat cukru w napojach i innych w produktach spożywczych, zwłaszcza dla dzieci. Czy rzeczywiście wszystko musi być aż tak słodkie? Pokazała, czym można zastąpić słodycze oraz inne, przesłodzone produkty. Padło też pytanie: co jeszcze warto sprawdzać podczas zakupów w sklepie? Oczywiście datę ważności – zaznaczyła Katarzyna Bosacka. – I sposób przechowywania produktów w sklepie: w odpowiedniej temperaturze i w odpowiednim miejscu, np. za szybą czy w opakowaniu.
Po zrobieniu „zdrowych” zakupów trzeba przyrządzić z nich zdrowy posiłek. Temu poświęcona była druga część webinaru, zatytułowana: jak gotować, żeby nie zwariować? Wraz z rodzinnymi domami dziecka, Katarzyna Bosacka zastanawiała się, czy lepiej gotować wykwitnie i wymyślnie, czy raczej prosto i sezonowo? Czy zupa to już „przeżytek”, czy może danie pożywne i wartościowe? Czy potrawy powinny zawierać mięso – jeśli tak, to jakie i w jakiej ilości? Dużo emocji wzbudził temat, jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw. Ekspertka podała sposoby, które – zdaniem rodziców zastępczych, mają szansę się sprawdzić.