W ciągu ostatniej dekady spożycie pieczywa przez Francuzów spadło z 900 do 94 gramów dziennie. W całym kraju zmniejszyła się również liczba piekarni do 34 tysięcy z 50 tysięcy.
Wzrost cen energii, a także rosnąca konkurencja ze strony supermarketów przyczyniły się do wzrostu upadłości mniejszych, rodzinnych piekarni. Mimo to, 55% udziałów w rynku nadal do nich należy. Małe piekarnie produkują ponad 6 miliardów bagietek każdego roku, ale spożycie pieczywa przez Francuzów maleje.
Najlepsza piekarnia w 2024 roku
Mer Paryża oraz Stowarzyszenie Piekarzy organizują konkurs na najlepszą piekarnię. Miano najlepszej w br. uzyskała piekarnia Utopie przy ulicy Jean Pierre Timbaud w XI dzielnicy Paryża. W nagrodę jej właściciele będą dostarczać przez rok wypieki do Pałacu Elizejskiego.
W rozmowie z Interią jedna z osób stojących w kolejce powiedziała: “Nie jadam bagietek, ale tu przyszedłem spróbować, skoro są tak dobre”. Wypowiedź francuza poniekąd potwierdza statystyki dot. spożycia popularnego pieczywa we Francji.
źródło: Interia
oprac.: red.