Warto go mieć pod ręką. Dzięki niemu w kilka chwil przygotujesz pyszne i sycące dania, zawsze takie jak lubisz. Możesz podać go w wersji vege jak i z mięsem. Doskonale komponuje się z sałatkami i zupami oraz w roli głównej jako pełnowartościowe danie. Pozostaje odpowiedzieć na pytanie – na co dziś masz ochotę?
Proste rozwiązania
W jesienne popołudnie nic tak nie poprawia humoru jak przygotowanie czegoś pysznego dla siebie
i najbliższych. Domowa kuchnia daje nam poczucie bezpieczeństwa i wygody. Wielu z nas pamięta smaki z dzieciństwa, i do dziś potrafi odtworzyć prostą, a jak pyszną zupę pomidorową
ze świderkami Lubella. Zostało ich trochę? Przygotuj je następnego dnia, posypane serem, w formie aromatycznej zapiekanki! Dzięki makaronowi oszczędzamy nie tylko czas, ale również produkty, które były już składnikiem wczorajszego obiadu, lub na które zabrakło nam pomysłu do przyrządzenia. Wystarczy ugotować makaron i je do niego dodać. Nowe danie gotowe, bez konieczności wychodzenia na zakupy i niepotrzebnego marnowania jedzenia. Jeśli nie wiesz, jak spożytkować warzywa, które zalegają Ci w lodówce, takie jak np. papryka i marchewka mamy na to pomysł! Upiecz je z odrobiną czosnku i cebuli i ciesz się aromatycznym spaghetti z sosem z pieczonych warzyw.
Wybór – to lubię!
Lubella to aż 35 różnych form makaronu — nitki, świderki, wstążki czy muszelki – nieważne jaki, ważne, aby zawsze był pod ręką, gotowy do podania w zaledwie kilka minut – za każdym razem pyszny, sprężysty, najlepiej al dente! To, co najlepsze, kryje się często w prostych przepisach. Wystarczy trochę przypraw i składników które akurat mamy w lodówce, by wyczarować pożywny i smaczny posiłek dla całej rodziny. Dania z jego udziałem doskonale sprawdzą się na szybki lunch, prosty obiad z sezonowymi składnikami czy w formie deseru z owocami – zawsze smakuje wyśmienicie.
Świętujmy Dzień Makaronu!
Od 1994 roku, 25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Makaronu, który nie tylko urozmaica naszą codzienną dietę, ale także doskonale łączy się z wieloma składnikami. Bez względu na to w jakiej formie postanowimy go przyrządzić, warto wybierać ten wysokiej jakości. Makarony Lubella to ponad 130 lat tradycji i doświadczenia, a także pasji w tworzeniu wysokiej jakości makaronów o niezmiennie autentycznym smaku. Efekt? Odpowiednia twardość, sprężystość, złocisty kolor, naturalny zapach, a także niezrównany smak.
Z okazji Dnia Makaronu, Lubella przygotowała dla Was pyszne i proste przepisy, które pozwolą wyczarować smaczne i efektowne dania. Smacznego!
Kokardki Lubella w sosie pomidorowym z chilli (opcjonalnie) i boczkiem
✔️ makaron Lubella kokardki 200g
✔️ 100 g boczku surowego wędzonego
✔️ 2 szklanki passaty pomidorowej Łowicz
✔️ 3-4 ząbki czosnku
✔️ garść natki pietruszki
✔️ szczypta płatków chilli (opcjonalnie)
✔️ sól, świeżo mielony pieprz
Na suchej rozgrzanej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Kiedy będzie zrumieniony i puści tłuszcz dodaj posiekane ząbki czosnku.
Podsmażaj jeszcze przez minutę i wlej passatę pomidorową. Dopraw chilli (opcjonalnie). Sos lekko zredukuj, następnie dopraw solą jeśli jest taka potrzeba (weź pod uwagę, że boczek jest słony). Do sosu dodaj makaron i odrobinę wody po ugotowanym makaronie. Wsyp niedużą garść posiekanej natki pietruszki i wymieszaj. Na koniec oprósz świeżo mielonym pieprzem.
Pióra Lubella ze szpinakiem w sosie śmietanowo – serowym z brokułem lub szpinakiem
✔️ makaron Lubella pióra 200g
✔️ 3/4 szklanki śmietanki 12%
✔️ 50 g sera żółtego w kawałku Masdamer lub Gouda
✔️ 3 ząbki czosnku
✔️ duża garść świeżego szpinaku
✔️ sól, świeżo mielony pieprz
✔️ olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do smażenia
Ugotuj makaron al dente i zachowaj kubek wody po ugotowanym makaronie. Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju. Następnie dodaj posiekany czosnek i liście szpinaku. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
Podsmażaj kilka minut. Następnie wlej śmietankę i wodę po ugotowanym makaronie. Gotuj, aż sos się lekko zredukuje. Dodaj makaron i starty na tarce ser żółty. Całość mieszaj, aż ser się rozpuści. Gotowe!
Spaghetti Lubella z sosem z pieczonej papryki, marchewki, czosnku i cebuli oraz ze świeżą bazylią
✔️ makaron Lubella spaghetti 200g
✔️ 1 Duża czerwona papryka
✔️ 1 Duża marchewka
✔️ 1 Średniej wielkości złota cebula
✔️ 4 ząbki czosnku
✔️ 4-5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
✔️ 2 – 3 łyżki soku z cytryny lub limonki
✔️ Sól, świeżo mielony pieprz
✔️ Listki świeżej bazylii
Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Umieść w naczyniu żaroodpornym, dodaj obrane ząbki czosnku i wlej 4-5 łyżek oliwy. Wymieszaj. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 40 minut.
W międzyczasie ugotuj makaron al dente i zachowaj kubek wody po ugotowanym makaronie.
Upieczone warzywa przełóż do blendera, wlej wodę po ugotowanym makaronie i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Całość zmiksuj. Powstały sos wymieszaj z makaronem. Podawaj z listkami świeżej bazylii.