Lavazza – partner Roland Garros, prezentuje podczas turnieju swoją strategię zrównoważonego rozwoju

Producenci

Lavazza – partner Roland Garros, prezentuje podczas turnieju swoją strategię zrównoważonego rozwoju

Lavazza, oficjalny partner turnieju Roland Garros, prezentuje swoją wizję oraz najnowsze rozwiązania w zakresie strategii zrównoważonego rozwoju.

Wartości, takie jak: innowacyjność, dążenie do doskonałości oraz zaangażowanie w zrównoważony rozwój stanowią DNA marki Lavazza. Bliska, wieloletnia współpraca z turniejem Roland Garros nie jest przypadkowa. Wielki Szlem stanowi doskonałą okazję do dzielenia się kawowymi doświadczeniami najwyższej klasy i zaprezentowania najlepszych rozwiązań Lavazza w zakresie zrównoważonego rozwoju.

– Rynek francuski jest dla nas niezwykle istotny. Już po raz dziewiąty, z dumą powróciliśmy na turniej Roland Garros komentuje prezes firmy, Giuseppe Lavazza. „Kontynuujemy proces internacjonalizacji, który w ciągu nieco ponad dekady doprowadził do podwojenia wyników sprzedaży firmy, z czego 70% przychodów obecnie pochodzi z zagranicy. Oprócz tego, coraz bardziej koncentrujemy się na zrównoważonym rozwoju gospodarczym, społecznym i środowiskowym – dodaje.

Dzięki skutecznej strategii internacjonalizacji oraz ciągłym innowacjom, firma odnotowała doskonałe wyniki w 2022 r., przy wzroście przychodów o 17,6% w porównaniu z rokiem 2021.

W trakcie turnieju zaprezentowano również wyniki najnowszego raportu zrównoważonego rozwoju Grupy Lavazza za rok 2022:

  • 98% kawy produkowanej przez Grupę jest wytwarzane z wykorzystaniem energii odnawialnej;
  • 25 mln euro zainwestowane do 2022 r. w zrównoważony plan działania dotyczący opakowań;
  • 66% opakowań wykorzystywanych w całym portfolio produktów Grupy nadaje się już do recyklingu, a 100% ma zostać poddane recyklingowi do 2025 r. zgodnie z mapą drogową dotyczącą zrównoważonych opakowań;
  • ponad 89% odpadów generowanych przez zakłady produkcyjne jest odzyskiwanych i poddawanych recyklingowi;
  • 97% odpadów roślinnych z przetwarzania kawy we włoskich zakładach jest przekształcanych
    w nawozy.

Wraz z utworzeniem Fundacji Lavazza w 2004 r. firma zaczęła angażować się w zrównoważony rozwój społeczny, środowiskowy i gospodarczy, który rozpoczął się od wspierania społeczności zajmujących się produkcją kawy. Obecnie fundacja wspiera ponad 180 000 plantatorów kawy w 21 krajach na trzech kontynentach. Poprzez współpracę z lokalnymi społecznościami, fundacja dąży do poprawy wydajności i jakości produkcji kawy, promuje przedsiębiorczość wśród producentów i poprawia ich warunki życia, jednocześnie doceniając pracę kobiet i angażując osoby młode, które dopiero wchodzą na rynek pracy.

Dzięki nowej mieszance – La Reserva De ¡Tierra! Cuba, współczesne doświadczenie kawy, jest jednym z rezultatów zaangażowania środowiskowego i społecznego firmy Lavazza.

Na Kubie w 2018 r. Lavazza uruchomiła program zrównoważonego rozwoju za pośrednictwem Fundacji Lavazza we współpracy z kubańskim Ministerstwem Rolnictwa, GAF (Grupo Empresarial Agroforestal) i AICEC Torino (Agenzia di Interscambio Culturale ed Economico con Cuba) w dwóch celach. Pierwszym z nich jest zwiększenie uprawy kawy, która została drastycznie ograniczona przez eksploatację i wylesianie pod koniec XIX i na początku XX wieku. Drugim jest zwiększenie jakości zielonej kawy kubańskiej, które spowoduje wzrost jej wartości, tym samym polepszając warunki ekonomiczne lokalnych społeczności, ze szczególnym uwzględnieniem kobiet i osób młodych.

– Jest to jeden z najważniejszych projektów podjętych przez Fundację Lavazza od momentu jej powstania w 2004 roku. Dzięki wysiłkom i zbiorowemu zaangażowaniu wielu osób, udało się ponownie uruchomić, jeden z najstarszych ośrodków produkcji kawy wysokiej jakości. Inicjatywa ta ma na celu ożywienie kubańskiej produkcji, która zniknęła wiele lat temu, ale pozostała legendarną utopią w umysłach tych, którzy ją znali – podsumowuje Giuseppe Lavazza.

Program zrównoważonego rozwoju doprowadził do utworzenia kubańskiego stowarzyszenia gospodarczego w celu wspierania rozwoju strukturalnego w łańcuchu produkcji kawy, tak aby branża, która w ostatnich latach była w stanie uśpienia, mogła w pełni wykorzystać swój potencjał. Ta inicjatywa jest również źródłem nowej mieszanki – La Reserva De ¡Tierra! Cuba, która zawiera ziarna uprawiane przez 170 rolników z prowincji Santiago i Granma, których fundacja zaangażowała w projekt.

Współpraca z lokalnymi władzami zaangażowanymi w działalność fundacji zaowocowała mieszanką, której proces produkcji uwzględnia dbałość o rolników, promuje rolę kobiet i osób młodych ludzi oraz pomaga środowisku w zakresie ochrony lasów i dzielenia się dobrymi praktykami rolniczymi. Wszystko to poprawia jakość kawy i warunki ekonomiczne lokalnej społeczności. Dzięki systemom technologicznym wprowadzonym w ramach projektu, warunki pogodowe są stale monitorowane – od temperatury powietrza, po gromadzenie się wody deszczowej, od prędkości i kierunku wiatru po wilgotność gleby. Te metody pomagają plantatorom dostosować odpowiednie techniki upraw oraz wyhodować rośliny najwyżej jakości.

 

Przeczytaj także: Nasz Sklep stawia na rozwój