„Fakty i mity o mleku” to cykl konferencji organizowanych przez Polską Izbę Mleka.W 2018 r. zaplanowane jest 10 spotkań na terenie całego kraju. Konferencja odbyła się w Uzdrowisku Wojciech w Lądku Zdrój. Spotkania 17 i 18 sierpnia poświęcone były wartościom, jakie niesie mleko i produkty mleczne oraz konsekwencjom ich niedoboru w diecie.
O tym, jak ważne jest mleko i jego przetwory, teoretycznie wiedzą wszyscy. Praktyka okazuje się jednak zgoła inna. Pomimo iż w piramidzie żywieniowej są jedną z podstaw prawidłowego, zdrowego żywienia, bardzo często nie uwzględniamy ich w codziennej diecie. Zapominamy, że mleko jest najcenniejszym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, białka i witamin. Zapewnia również prawidłowy rozwój i wzrost organizmu.
Na pytanie: „Czy zatem mleko jest potrzebne w diecie?” starano się odpowiedzieć podczas spotkania, na które licznie przybili zainteresowani. Dr n. med. Irena Białokoz-Kalinowska w trakcie prezentacji zwracała uwagę na żywienie, które jest głównym czynnikiem środowiskowym wpływającym na stan zdrowia. Ale mówiła też o aktywności fizycznej, prawidłowym śnie i towarzystwie z którym spożywamy posiłki.
Ilość pytań podczas spotkania jak również po jego zakończeniu wskazuje na bardzo duże zainteresowanie tematem konferencji. Uczestnicy wychodzili z przekonaniem że warto jest sięgać po produkty mleczne, a jednocześnie obalone zostały stereotypy mówiące, iż spożywanie mleka nie jest potrzebne osobom dorosłym.
Foto: Pixabay