Kiermasz Świąteczny i Wigilijne gotowanie z Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego w Eko Centrum Giełda na Andersa.

Detal/Hurt

Kiermasz Świąteczny i Wigilijne gotowanie z Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego w Eko Centrum Giełda na Andersa.

W Eko Centrum Giełda na Andersa w dniu 10 grudnia 2022 r. odbył się Kiermasz Świąteczny oraz finałowa odsłona akcji „Wigilijne gotowanie z Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego”. W tym dniu Giełdę odwiedziło mnóstwo klientów chętnych na spotkanie z Mikołajem oraz skosztowanie wspaniałej podlaskiej kuchni producentów nagrodzonych w ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” Kulinarną „Perłę” a także sprawdzić kulinarne talenty kół gospodyń wiejskich. Dzieci dekorowały świąteczne pierniki i śpiewały kolędy, można było zrobić zdjęcie z Mikołajem i otrzymać prezent, a na stoisku Stowarzyszenie Eurydyki w Białymstoku można było wesprzeć organizacje pożytku publicznego.

Podczas kiermaszu na giełdzie można było skosztować regionalnych wyrobów producentów z bazy Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego, którzy od kilku lat oferują tu swoje produkty: pszczelarza Antoniego Kraszewskiego ze znakomitymi miodami, Renaty Sutuły z serami i braci Niemyjskich z wędlinami z „Mięsnego Zakątka”.

Pan Bogdan Rogaski – Prezes Podlaskiego Centrum Rolno-Towarowego S.A. mówił: – Takie inicjatywy są bardzo potrzebne. Giełda na Andersa to miejsce, gdzie lokalny producent spotyka się z konsumentem. Współpracuje z nami ponad 300 rolników, którzy dostarczają bardzo dobrej jakości warzywa, owoce, przetwory dla mieszkańców Białegostoku. Gospodarz spotkania podziękował zarządowi województwa za inicjatywę i za wspieranie producentów z regionu. Bardzo ważne są krótkie łańcuchy dostaw, „z pola do stołu”, dla zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego naszego społeczeństwa.

Swoje talenty kulinarne zaprezentowały także koła gospodyń wiejskich (KGW): Kreatywne Czechowianki oraz Olmoncianki. Wspólnie z nimi gotował wicemarszałek Sebastian Łukaszewicz. Współorganizatorem przedsięwzięcia było Województwo Podlaskie.

To ostatnie gotowanie w ramach cyklu spotkań z podlaskimi gospodyniami. Kilkanaście wybranych potraw znajdzie swoje miejsce w elektronicznej książce kucharskiej, która będzie opublikowana jeszcze przed świętami na stronie Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego.

W Eko Centrum zagościł na stołach m.in. knyszyński karp, potrawa wpisana w tym roku na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

KGW Kreatywne Czechowianki zaserwowało gołąbki z karpiem i ryżem, zupę rybną i paprykarz z karpia. Inspiracje dla potraw czerpią ze spuścizny po babciach.

Z kolei gospodynie z KGW Olmoncianki przygotowały dania z dodatkiem kiszonej kapusty i ogórka kiszonego. Te produkty – zarówno te z Suwalszczyzny, jak i Herbowe z Kruszewa i okolic – również figurują na ministerialnej liście.

Na kiermaszu można było spróbować świąteczny, postny bigos z suszonymi grzybami i śliwkami, pieczone pierogi z farszem kapuścianym i grzybkami oraz sałatkę ziemniaczaną z regionalnym ogóreczkiem kiszonym.

W trakcie kiermaszu zaprezentowany został także kolejny produkt z listy ministra, zarejestrowany przez KGW Nowinki z Nowin Kasjerskich – knysz z Knyszyna (większy pieróg na cieście drożdżowym, który jest 81. produktem z regionu na liście). Do nadzienia tradycyjnego – kaszy gryczanej, dodaje się również grzybki i zioła. Występuje także knysz z kapustą i grzybami, mięsne oraz na słodko, z serem i rodzynkami.

Przedstawieni zostali także producenci smaków, nagrodzonych w ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Kulinarną „Perłę” otrzymało m.in. KGW w Radziłowie za potrawę o tajemniczej nazwie „gęsi pipek” (to szyja gęsi nadziewana ziemniakami w gulaszu z gęsich żołądków).

Gospodarstwu Agroturystycznemu „Biebrzańskie Eldorado” z Dolistowa Starego perłę zagwarantował chleb żytni, przygotowywany z wieloletniego zakwasu.

Pozostali laureaci to: rodzinna firma „Kiszenie z Tradycją 1950” z Czarnej Wsi Kościelnej z kapustą kiszoną w główce; agroturystyka „Leśny Dworek” w Kryłatce i ich rogale augustowskie oraz rodzinna masarnia z miejscowości Dobry Las „Swojskie wędliny” z nagrodzonym salcesonem ozorkowym.

Kolejne ciekawe spotkania z cyklu Eko Akademia na Giełdzie na Andersa już 10 lutego 2023 r. Serdecznie zapraszamy klientów na zakupy i udziału w Eko Akademii.

materiał zewnętrzny