IERiGŻ: W sezonie 2024/2025 ceny detaliczne owoców i warzyw mogą być wyższe

Aktualności

IERiGŻ: W sezonie 2024/2025 ceny detaliczne owoców i warzyw mogą być wyższe

14 stycznia 2025

Według raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ), w sezonie 2024/2025 ceny detaliczne owoców i warzyw mogą być wyższe niż w poprzednim sezonie.

Wzrost cen skupu większości owoców w 2024 roku, zarówno tych przeznaczonych na rynek świeży, jak i do przetwórstwa, przyczynił się do tej sytuacji. Szczególnie znaczące podwyżki odnotowano w przypadku porzeczek czarnych, malin oraz wiśni, co było spowodowane zwiększeniem cen eksportowych przetworów z tych owoców, głównie mrożonek.

Prognozy na sezon 2024/2025 wskazują na dalszy wzrost cen skupu deserowych i przemysłowych jabłek oraz gruszek. Średnie ceny skupu jabłek przemysłowych mogą osiągnąć rekordowy poziom 0,9–1 PLN/kg, co jest efektem wysokich cen eksportowych produktów przerobu jabłek, zwłaszcza zagęszczonego soku jabłkowego.

W przypadku warzyw, w sezonie 2024/2025 przewiduje się wzrost cen skupu większości gatunków przeznaczonych na rynek świeży i do przetwórstwa, z wyjątkiem cebuli i kapusty, których ceny mają spaść. Obniżka cen skupu cebuli do przetwórstwa będzie wynikać ze spadku cen eksportowych przetworów z tych warzyw, głównie mrożonek. Jednocześnie, ze względu na relatywnie wysokie zbiory w 2023 roku, ceny skupu większości warzyw na rynek świeży mogą się obniżyć.

IERiGŻ przewiduje również utrzymanie tendencji wzrostowej cen zbytu większości przetworów owocowych i warzywnych w sezonie 2024/2025.

Wzrost cen owoców i warzyw jest zauważalny już od pewnego czasu. We wrześniu 2024 roku ceny warzyw wzrosły średnio o 10,8 % rok do roku, a owoców o 10,1 %. Przyczyną tych podwyżek były m.in. powodzie, które zniszczyły około 25 tys. ha upraw, zakłócając podaż na rynku.

źródło: PAP
oprac.: K. Walkowiak