Hochland Professional na Kongresie Szefów Kuchni i Restauratorów

Producenci

Hochland Professional na Kongresie Szefów Kuchni i Restauratorów

Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów to największe spotkanie edukacyjne i biznesowe dla gastronomii w Polsce. Swoje stoisko, zaprojektowane w stylu kuchni pokazowej, miał także Hochland Professional. Zaprezentowano na nim między innymi różne zastosowania serów twarogowych – w tym kremowego sera Cremette jako bazy do lodów.

12 października, w halach EXPO XXI w Warszawie, odbyła się kolejna edycja Kongresu Szefów Kuchni i Restauratorów. Wystawcy i goście dyskutowali na temat zmieniających się warunków funkcjonowania gastronomii, poruszyli temat kuchni roślinnej i nowych trendów w branży.

Hochland Professional – kreator lodowych trendów

Stoisko Hochland Professional cieszyło się dużym zainteresowaniem dzięki obecności Mariusza Góreckiego – cukiernika młodego pokolenia, finalisty prestiżowego konkursu Chocolate Chef Competition oraz zwycięzcy Lodziarskich Mistrzostw Polski. Idąc za ogólnoświatowym trendem włączania do zastosowań cukierniczych smaków, które do tej pory były zarezerwowane wyłącznie dla kuchni wytrawnej, team Hochland Professional zaprezentował sześć nowatorskich smaków lodów, które Górecki przygotowywał na bieżąco.

Goście mogli skosztować lodów o śmietankowej bazie Cremette przekładanych konfiturą ze świeżej figi lub sernikowych lodów z konfiturą z owoców czarnego bzu. Dużym powodzeniem cieszyły się także lody serkowe ze świeża bazylią i orzeszkami pinii, które można podawać w formie deseru, jak również jako oryginalne uzupełnienie dania wytrawnego, np. kremu z pieczonych pomidorów lub ryby z grilla. Połączenie gorącego dania z zimnymi lodami jest niezwykle efektowne i coraz częściej stosowane wśród szefów kuchni. Kolejnym interesującym smakiem były lody z ogórkiem i aromatem dżinu – to orzeźwiające i oryginalne połączenie może być elementem autorskiego deseru w karcie restauracyjnej albo podstawą nietypowej przystawki. Paletę lodowych smaków uzupełniły lody imbirowe oraz lody z czekoladą origin 75% z Ameryki Środkowej.