GUS: szacunkowe zbiory w 2019 r.

Aktualności

GUS: szacunkowe zbiory w 2019 r.

30 września 2019

Zbiory zbóż ogółem ocenia się na 28,9 mln t, tj. o około 8% więcej od zbiorów ubiegłorocznych. Produkcję warzyw gruntowych szacuje się na blisko 3,8 mln t, tj. o ok. 8% mniej rok do roku. Mniejsze są także zbiory owoców z drzew, które wyniosą niespełna 3,4 mln t, czyli o ok. 25% mniej w skali roku – podaje Główny Urząd Statystyczny.

Zbiory zbóż ogółem ocenia się na ok. 28,9 mln t, tj. o 2,1 mln t (o 8%) więcej w stosunku do zbiorów ubiegłorocznych. Natomiast zbiory zbóż podstawowych z mieszankami zbożowymi szacuje się na 25 mln t, tj. o 2,2 mln t (o 10%) więcej niż w roku 2018. Zbiory zbóż ozimych łącznie z ozimymi mieszankami zbożowymi wyszacowano na 16,8 mln t, tj. o 1,8 mln t (o 12%) więcej w porównaniu z ubiegłorocznymi, a zbiory zbóż jarych łącznie z jarymi mieszankami zbożowymi wyszacowano na ok. 8,2 mln t, tj. o 0,4 mln t (o 6%) więcej w stosunku do zbiorów ubiegłorocznych.

Ocenia się, że powierzchnia uprawy rzepaku i rzepiku w bieżącym roku zmniejszyła się w porównaniu z ubiegłoroczną o około 1% i wyniosła ponad 0,8 mln ha. Zbiory rzepaku i rzepiku oszacowano na ok. 2,3 mln t, tj. o około 4% więcej od ubiegłorocznych.

Powierzchnię uprawy ziemniaków szacuje się na 0,3 mln ha. Ocenia się, że plony ziemniaków w bieżącym roku wyniosą 215 dt/ha i będą niższe o ok. 14% od ubiegłorocznych. Zbiory ziemniaków szacuje się na ok. 6,7 mln t tj. mniej od zbiorów ubiegłorocznych o 11%.

Szacuje się, że powierzchnia uprawy buraków cukrowych będzie większa od ubiegłorocznej o ok. 1% i wyniesie ponad 0,2 mln ha. Plony buraków cukrowych oszacowano niżej od ubiegłorocznych o ok. 5% – na poziomie 570 dt/ha. Zbiory buraków cukrowych ocenia się na ok. 13,7 mln t tj. o 4% mniej od uzyskanych w 2018 r.

Produkcję warzyw gruntowych (wczesnych i późnych) szacuje się na blisko 3,8 mln t, tj. o ponad 8% mniej w stosunku do słabych zbiorów roku ubiegłego. Tegoroczne zbiory kapusty ocenia się na ok. 0,8 mln t, a kalafiorów na ponad 200 tys. t. Produkcję cebuli przewiduje się na poziomie ok. 525 tys. ton. Zbiory marchwi zostały ocenione na ponad 670 tys. t, natomiast produkcję buraków oszacowano na blisko 270 tys. ton. Zbiory ogórków ocenia się na blisko 225 tys. t, a pomidorów – na ponad 235 tys. ton. Łączna produkcja pozostałych gatunków warzyw została oszacowana na przeszło 840 tys. ton.

Zbiory z sadów jabłoniowych zostały ocenione na ok. 3 mln t (o ok. 25% mniej od rekordowej produkcji roku poprzedniego), zbiory gruszek – na ponad 67 tys. t (o ok. 26% mniej niż w roku 2018), natomiast produkcję śliwek nadal szacuje się na 95 tys. t (o ponad 20% mniej niż w sezonie 2018). Tegoroczne zbiory z sadów wiśniowych zostały ocenione na ok. 154 tys. t (o ok. 23% niżej od ubiegłorocznych), a zbiory czereśni oceniono na ponad. 43 tys. t (o ponad 27% mniej od rekordowej produkcji 2018 r.).

Produkcję owoców z krzewów owocowych w sadach i plantacji jagodowych oceniono na niespełna 0,5 mln t, tj. o ok. 18% mniej niż w roku poprzednim. Największy spadek produkcji w porównaniu z poprzednim sezonem oszacowano dla malin (o ok. 35%) i porzeczek czarnych (o blisko 27%). Niekorzystne warunki agrometeorologiczne wiosną i w miesiącach letnich wpłynęły też ujemnie na plonowanie agrestu. Zbiory agrestu oceniono na ok. 9,6 tys. t. Produkcję truskawek szacuje się obecnie, podobnie jak we wstępnym szacunku, na ok. 175 tys. t. Zbiory pozostałych owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych w sadach zostały oszacowane, podobnie jak w pierwszym szacunku, na ok. 86 tys. t, tj. jedynie o ponad 4% mniej w porównaniu z dobrym owocowaniem z roku 2018, lecz znacznie wyżej niż w latach poprzednich.

Foto: Pixabay