GUS: Produkcja żywności w maju

Aktualności

GUS: Produkcja żywności w maju

W maju 2019 r. w porównaniu do analogicznego miesiąca 2018 r. w dziale artykułów spożywczych zanotowano wzrost produkcji cukru (o 113,2%), octu (o 37,9%), mąki żytniej (o 28,2%), ryb morskich mrożonych (o 25,7%), filetów z ryb morskich, mrożonych (o 19,8%), produktów uboju bydła i cieląt (o 18,9%), cukierków czekoladowanych (o 17,7%), kasz i grysików gryczanych (o 17,4%) – informuje Główny Urząd Statystyczny.

Spadek produkcji w maju 2019 r. w porównaniu do analogicznego miesiąca 2018 r. nastąpił m.in.: dla jadalnej soli kamiennej (o 71,4%), warzyw mrożonych (o 26,4%), owoców i orzechów mrożonych (o 20,2%), wód mineralnych i gazowanych (o 19,5%), marynat warzywnych (o 15,0%), zup, bulionów i preparatów do nich (o 11,1%), produktów uboju trzody chlewnej (o 11,0%).

W stosunku do miesiąca poprzedniego, w maju 2019 r. zanotowano wzrost produkcji m.in. dla kasz i grysików gryczanych (o 32,1%), kasz i mączek z pszenicy (o 32,0%), mleka i śmietany w postaci stałej (o 25,1%). Spadek produkcji w stosunku miesięcznym nastąpił dla m.in.: jadalnej soli kamiennej (o 34,4%), soków z owoców i warzyw (o 19,4%), makaronu (o 18,1%), margaryny (o 12,3%).

Foto: Pixabay