W piątek 5 sierpnia br. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa podała, że indeks cen żywności za lipiec br. spadł do 140,9 pkt. W porównaniu z czerwcem 2022 r. jest on niższy o 13,3 pkt, czyli o 8,6%. To jednak nadal o 13,1% więcej niż w lipcu ubiegłego roku.
Jak czytamy w Rzeczpospolitej: “Na tegoroczny lipcowy wynik złożyły się znaczne spadki indeksów olejów roślinnych i zbóż. W mniejszym stopniu, ale też taniały mięso, nabiał i cukier”.
Subindeks zbóż spadł o 11,5%. Najmocniej taniała pszenica (średnio o 14,5%), na co z pewnością wpłynęło porozumienie między Ukrainą a Rosją w sprawie odblokowania portów w Ukrainie. Mimo to ceny zboża w lipcu br. były wyższe o 24,8% niż w analogicznym miesiącu ubiegłego roku.
Spadek 19,2% zanotowały także oleje roślinne, a także ceny mięsa (o 0,5%) oraz nabiału (2,5). Cukier staniał średnio o 3,8%.
źródło: Rzeczpospolita