Eksport mięsa drobiowego i jaj do Japonii znów możliwy

Gospodarka

Eksport mięsa drobiowego i jaj do Japonii znów możliwy

12 lipca 2024 r. główny Lekarz Weterynarii Japonii zniósł zakaz eksportu do tego państwa mięsa drobiowego oraz produktów jajecznych ze wszystkich polskich województw.

Jakie obowiązują zasady? Dzięki wycofaniu zakazu do Japonii mogą być eksportowane:

  • jaja zniesione 12 lipca 2024 r. lub później oraz pozyskane z nich produkty,
  • mięso drobiowe oraz produkty z mięsa drobiowego ze zwierząt poddanych ubojowi – 12 lipca 2024 r. lub później.

Polski eksport rolno-spożywczy do Japonii osiągnął w 2023 r. poziom 87,5 mln euro. W ubiegłym roku odnotowano nadwyżkę w dwustronnej wymianie handlowej w wysokości 77,2 mln euro. Do tej pory na rynek japoński Polska sprzedawała głównie mrożone mięso wołowe, jadalne podroby wołowe, wieprzowe, baranie i kozie.

źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
oprac.: red.