Naleśniki należą do najbardziej popularnych dań ze względu na łatwość ich przygotowania i wiele możliwości przyrządzenia – przypadną więc do gustu zarówno miłośnikom słodkości, jak i osobom lubiącym wytrawne potrawy. Aby je wykonać potrzebne są tylko jajka, mąka i mleko.
Cienkie placuszki znane były prawdopodobnie już w starożytnej Grecji, a każda przejmująca je kultura modyfikowała nieco recepturę. Pierwszy zachowany przepis na crespes – danie przypominające współczesne naleśniki – pochodzi z francuskiej książki kucharskiej z 1540 r. Według niego placki należało smażyć na klarowanym maśle, a ciasto przygotowywano z mąki, białego wina i białek. Mleko zastąpiło wino w naleśnikach dopiero w XIX w. W tym samym okresie danie stało się bardziej popularne i zaczęło przypominać współczesne placki, a przepisy na nie pojawiły się w wielu książkach kucharskich – zarówno na te w wersji słodkiej, jak i na słono.
Dziś przyrządzamy je na różne sposoby – można do nich dodać słodki ser i rodzynki, dżem lub owoce, bądź szpinak, mięso czy kapustę z grzybami.
Źródło: www.carrefour.pl
Oprac. H. Handkowska
Fot. Pixabay.com.pl