McCormick Polska, właściciel marek KAMIS i Galeo oraz Federacja Polskich Banków Żywności ogłaszają start drugiej edycji warsztatów „Kulinarnie Mocni”. Warsztaty to autorski projekt Federacji Polskich Banków Żywności i McCormick skierowany do edukatorów, którzy prowadzą warsztaty w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa. Z pomocy w ramach programu skorzystało już ponad 75 tys. osób. W ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa od jesieni 2015 r. do późnej wiosny 2016 r. odbyło się ponad 5200 warsztatów poświęconych kwestiom ekonomicznym, dietetyce, kulinariom i niemarnowaniu jedzenia. Dzięki warsztatom „Kulinarnie Mocni”, w czasie których przeszkolono edukatorów Banków Żywności, beneficjenci korzystający z pomocy tej organizacji dowiedzieli się m.in. jak stosować przyprawy i zioła, by urozmaicić smak codziennych, prostych dań oraz jak gotować zdrowo.
Zajęcia z cyklu „Kulinarnie Mocni” w tym roku będą obejmowały 3 bloki tematyczne:
– chleb i dodatki do chleba,
– kasza, ryż i makarony,
– dania jednogarnkowe.
25 przeszkolonych edukatorów zorganizuje następnie w całej Polsce 300 warsztatów z wykorzystania przypraw i ziół w diecie. Docelowo odbiorcami wiedzy przekazywanej przez trenerów ma być co najmniej taka sama liczba beneficjentów, jak w pierwszej edycji. Warsztaty „Kulinarnie Mocni” odbywają się w Studiu Kulinarnym KAMIS, a prowadzi je szef kuchni KAMIS, Maciej Wawryniuk.