Drób najpopularniejszym mięsem świata

Aktualności

Drób najpopularniejszym mięsem świata

Pierwszy raz w historii mięso drobiowe stało się najpopularniejszym rodzajem mięsa na świecie. Dotychczas status ten miała wieprzowina. To dobra wiadomość dla polskich producentów, którzy pod względem wielkości produkcji są europejskim liderem.

Gdy Polska wchodziła do Unii Europejskiej w 2004 r. rocznie wytwarzano 800 tys. ton mięsa drobiowego. Dziś wartość ta sięga niemal 3 mln ton, co stawia Polskę na pozycji unijnego lidera pod względem wielkości produkcji. Produkcja wzrasta średnio o 10 proc. rocznie. Na eksport trafia około 45 proc. wyrobów, z czego ok 80 proc. na europejski rynek.

Przed rodzimymi producentami stoi jednak szereg wyzwań. Jedno z nich związane jest z Brexitem. Wielka Brytania jest drugim największym odbiorcom polskiego mięsa drobiowego, a pierwszym w przypadku przetworów. Nałożenie ceł na polski drób może być problemem dla eksportu. Ponadto do Wielkiej Brytanii trafia połowa kontyngentu na drób, który otrzymuje Unia z Brazylii, Tajlandii i Ukrainy. Po Brexicie całość może trafić na unijny rynek, co dodatkowo zmniejszy popyt na polskie mięso. Kolejnym problemem może okazać się wzrost produkcji na Ukrainie. Wyzwaniem dla polskich producentów może okazać się z kolei wygranie konkurencji na rynku Azjatyckim. Duży wzrost demograficzny i wysokie spożycie mięsa drobiowego spowodują wzrost rynku w tej części świata.

Źródło: Gazeta Wyborcza

Foto: Pixabay