Szczególnie w okresie jesienno-zimowym warto pamiętać, że to właśnie zboża są najważniejszym źródłem energii dla naszego organizmu. Produkty zbożowe, takie jak makarony czy kasze, są bogate zarówno w węglowodany złożone (skrobia), jak i proste (cukry) i są głównym źródłem energii dla rozwijającego się organizmu. Poprawiają odporność, działają przeciwwirusowo, wspomagają koncentrację. Zgodnie z zasadami prawidłowego odżywiania należy sięgać po produkty zbożowe kilka razy dziennie.
Eliminowanie, czy ograniczanie spożycia produktów zbożowych w codziennej diecie może zakłócić prawidłowy rozwój organizmu i negatywnie wpływać na koncentrację. Mózg, by sprawnie funkcjonować, potrzebuje ok. 130g węglowodanów przyswajalnych na dobę.
W czasie zimy musimy pamiętać, że nasz organizm zużywa więcej energii na utrzymanie odpowiedniej temperatury ciała i jego ogrzanie. Oznacza to, że aby nie osłabić układu odpornościowego powinniśmy pamiętać o regularnych posiłkach, które dostarczą odpowiedniej wartości energetycznej, ocenia dietetyk Anny Różyk
Nauka o właściwościach produktów zbożowych jak i korzyściach płynących z ich spożywania to podstawowe założenie kampanii edukacyjnej „Lubella inspiruje i edukuje” w ramach której uczniowie z polskich szkół mają możliwość zapoznania się z tą wiedzą jak i możliwościami praktycznego jej zastosowania, co wpływa na kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych w przyszłości.
Foto: Pixabay