Delikatne spadki cen żywności na świecie

Aktualności

Delikatne spadki cen żywności na świecie

Po wybuchu wojny w Ukrainie i rekordzie cen żywności w marcu, kwiecień i maj przyniosły delikatny spadek cen na światowych rynkach.

Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), po wybuchu wojny indeks światowych cen żywności wyniósł w marcu 159,7 pkt, co było wzrostem o blisko 13% w stosunku do już rekordowego lutego br. Ostatnio taki wynik można było zaobserwować ponad 30 lat temu w roku 1990.

Kwiecień przyniósł lekki spadek indeksu do poziomu 158,5, co było zaskoczeniem dla ekspertów. Teraz FAO podała dane z maja. Według tych informacji ceny znowu spadły. W poprzednim miesiącu indeks cen wyniósł 157,4 (spadek o 0,6% w stosunku do kwietnia). Należy jednak pamiętać, że i tak jest to o prawie 23% więcej niż w maju 2021 r.

Jako główną przyczynę takiego wzrostu cen żywności ONZ wskazuje cały czas drożejące zboże, którego Ukraina jest dużym producentem. Subindeks FAO dot. zbóż spadł o 0,4% w stosunku do marca br., kiedy to pobity został rekord z 1990 r. W maju jednak wartość indeksu znowu wzrosła w stosunku do kwietnia o 2,2%. To o 29,7% więcej niż w maju ubiegłego roku.

Źródło: Rzeczpospolita