Czy Unia Europejska zakaże stosowania E171?

Aktualności

Czy Unia Europejska zakaże stosowania E171?

Francuski wiceminister środowiska Brune Poirson stwierdził, że do końca bieżącego roku nad Sekwaną zostanie wprowadzony zakaz stosowania dwutlenku tytanu (E171) do produkcji żywności. Francuzi chcą przekonać Komisję Europejską do wprowadzenia podobnego rozwiązania powołując się na szkodliwość tej substancji dla zdrowia człowieka.

Dwutlenek tytanu, określany na etykietach produktów spożywczych symbolem E171 stosuje się głównie jako barwnik wybielający i rozjaśniający. Używany jest przy produkcji m.in. białych sosów, jasnych polew, czy gumy do żucia oraz cukierków i lodów. Stosuje się go także przy produkcji kosmetyków oraz leków, np. w kremach przeciwsłonecznych, ze względu na zdolność odbijania promieni ultrafioletowych.

Według francuskiej agencji rządowej zajmującej się bezpieczeństwem żywności – ANSES, dwutlenek tytanu uznawany jest jako potencjalnie rakotwórczy dla ludzi.

Źródło: Puls Biznesu

Foto: Pixabay