Cydr Lubelski otrzymał znak „Poznaj Dobrą Żywność”

Aktualności

Cydr Lubelski otrzymał znak „Poznaj Dobrą Żywność”

Cydr Lubelski, produkowany przez Grupę Ambra S.A., otrzymał prestiżowy znak „Poznaj Dobrą Żywność” przyznawany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To kolejne wyróżnienie dla tego produktu, potwierdzające jego najwyższą jakość.

Cydr Lubelski, obok przyznanego niedawno certyfikatu „Doceń Polskie”, teraz może poszczycić się również wyróżnieniem „Poznaj Dobrą Żywość”. Spośród prawie 1300 polskich produktów dotychczas odznaczonych w ministerialnym programie, Cydr Lubelski jest pierwszym cydrem, który zdobył ten znak jakości.   

Program „Poznaj Dobrą Żywność” od 2004 roku nagradza produkty o wyróżniającej się jakości, spełniające surowe oraz precyzyjnie określone kryteria opracowane przez Kolegium Naukowe ds. jakości produktów żywnościowych. Znak promuje jedynie najlepszych producentów i ma na celu stałe motywowanie ich do podnoszenia jakości swoich wyrobów oraz zwiększania różnorodności oferty.

„Firmy, których produkty otrzymują znaki Poznaj Dobrą Żywność to elita wśród zakładów kompleksu żywnościowego (…) Dzięki takim produktom budowana jest marka polskiej żywności – mówił minister Stanisław Kalemba podczas ubiegłorocznej edycji Programu.

Do zdobycia wyróżnienia przez Cydr Lubelski niezbędny był wielomiesięczny audyt certyfikujący, nad którym czuwał Artur Dubaj, Główny Technolog w firmie Ambra S.A. „To duży zaszczyt. Spełniliśmy wiele wymogów formalno-prawnych, uzyskaliśmy pozytywną opinię Głównej Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Kapituły Programu, w skład której wchodzi 18 specjalistów z dziedziny przetwórstwa żywności, żywienia, medycyny, hodowli roślin i zwierząt, a także prawa i ekonomii” – podkreśla Artur Dubaj.

Poznaj Dobrą Żywność jest jednym z najlepiej rozpoznawalnych polskich znaków jakości, który skutecznie pomaga konsumentom w dokonywaniu świadomych wyborów zakupowych i buduje wzrost zaufania do wyrobów spożywczych. Jego zdobycie dowodzi, że Cydr Lubelski jest produktem w pełni naturalnym, spełniającym najwyższe standardy jakościowe, co jednogłośnie potwierdzili niezależni eksperci. Dlatego już wkrótce wizualizacja znaku pojawi się na etykiecie Cydru i będzie szeroko wykorzystywana w prowadzonych działaniach promocyjnych.

Sukces Cydru Lubelskiego tkwi przede wszystkim w słodko-kwaśnym smaku polskich jabłek. Jest naturalny, lekki i świeży – stworzony prosto z jabłka. Jego receptura oparta została na naturalnym soku wyciśniętym ze starannie wyselekcjonowanych jabłek. Jego lokalny charakter i uniwersalność w pełni odpowiada na potrzeby konsumentów, którzy – jak pokazują badania rynkowe – coraz chętniej poszukują innowacyjnych, smacznych i naturalnych napojów niskoalkoholowych.