Co Polacy wiedzą o pieczywie?

Aktualności

Co Polacy wiedzą o pieczywie?

Polacy nie wyobrażają sobie dnia bez kromki świeżego chleba czy chrupiącej bułki. Według badania, przeprowadzonego przez Kantar Millward Brown na zlecenie sieci handlowej Netto, aż 98 proc. Polaków jada pieczywo, a ponad 80 proc. robi to przynajmniej raz dziennie. 

W dzisiejszych czasach pieczywo jest wypiekane różnymi metodami, które wpływają na jego smak czy świeżość. Konsumenci nie zawsze są świadomi tych różnic. Podstawowymi składnikami były wtedy: mąka pszenna lub mąka żytnia, woda, sól oraz dodatki, na przykład drożdże czy zakwas. Od tamtych czasów wiele się jednak zmieniło.

Polacy coraz częściej kupują świadomie. Jaka jest jednak ich wiedza, jeżeli chodzi o tak podstawowy produkt, jakim jest chleb? Z badania Kantar Millward Brown dla sieci sklepów Netto wynika, że trzy czwarte badanych słyszało o wypieku tradycyjnym. Nieco mniej, bo dwie trzecie Polaków wie, na czym polega metoda odpieku pieczywa z ciasta mrożonego, które obecnie można kupić w niektórych sieciach handlowych. Odpiek pieczywa z ciasta mrożonego charakteryzuje się znacznym skróceniem tego procesu. Gotowe produkty: bułki, chleby, ciastka są poddawane procesowi głębokiego mrożenia, a następnie zostają jedynie odpiekane na miejscu w sklepie. Co ciekawe, konsumenci kupujący pieczywo wypiekane w sklepie są często przekonani, że jest ono przygotowywane ze świeżych składników.

Przy wyborze pieczywa Polacy kierują się przede wszystkim walorami smakowymi – na sprawdzony, ceniony smak, jako kryterium ważne i najważniejsze, wskazuje 83 proc. ankietowanych. Kilkudniowa świeżość pieczywa jest ważna dla 68 proc. osób. Na trzecim miejscu znalazła się wysoka jakość składników (65 proc.), a następny jest fakt wyrabiania pieczywa przez lokalną piekarnię (64 proc.) oraz tradycyjna receptura chleba czy bułek (59 proc.). Wyniki te pokazują, że Polacy uwielbiają i szukają naturalnego, sprawdzonego produktu oraz chcieliby mieć dostęp do wysokiej jakości pieczywa.

Foto: Pixabay