Większość z nas nie użyłaby tego składnika w deserze. A szkoda, bo oryginalny dodatek sprawia, że ciasto staje się wilgotne, świeże i smaczne. Niepowtarzalny smak z pewnością zaskoczy niejednego fana słodkości.
Zbliżający się okres świąteczny jest doskonałą okazją, aby przyrządzić oryginalny deser i zaskoczyć gości. Z dodatkiem orzechów i cynamonu ciasto stanie się iście świąteczne, a za sprawą cukru Diamant idealnie słodkie. Wyjątkowo, w tym roku burak zagości na stołach nie tylko w barszczu. Co więcej przygotowanie ciasta z burakiem cukrowym jest bardzo proste. Tak więc nie musimy się martwić, że podczas świątecznych obowiązków i zawirowań nie wystarczy nam czasu na jego przygotowanie.
Dodatek w formie buraka jest niezwykle intrygujący i może zdziwić niejedną osobę. Jeszcze większą niespodzianką będzie ukrycie przed gośćmi i domownikami co tak naprawdę kryje się w środku. Czy zgadną? Diamant podpowiada jak przygotować to oryginalne ciasto z polskiego buraka cukrowego, tego samego, z którego otrzymywany jest popularny, biały cukier Diamant.
Orzechowe ciasto z buraka cukrowego
Składniki:
• 1 szklanka ugotowanego i startego buraka cukrowego (ok. 170 g)
• 100 g mieszanych orzechów (np. włoskich, laskowych, nerkowców, ziemnych)
• 2 jajka
• 100 g cukru DIAMANT
• 150 g mąki pszennej
• 175 ml oleju roślinnego
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Orzechy podprażamy na suchej patelni i miksujemy drobno. Jajka ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę. Dalej ubijając, dolewamy powoli olej. Dodajemy orzechy, startego buraka i mieszamy dokładnie. Wsypujemy przesianą wraz z sodą, proszkiem i cynamonem mąkę, dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy (24 cm), wyłożonej od spodu papierem do pieczenia i posmarowanej po bokach masłem. Pieczemy 1 godzinę w 160 st.