24 kwietnia odbędzie się wielki finał konkursu kulinarnego Chefs en Or – polska edycja. Tegoroczne eliminacje wymagały od uczniów szkół gastronomicznych kreatywności i umiejętnościach w przygotowywaniu dania z wątróbki drobiowej, wykorzystując dowolny owoc. Organizatorem wydarzenia jest Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa.
Kolejna edycja zmagań daje młodym pasjonatom sztuki kulinarnej szansę na sprawdzenie swoich umiejętności. Transgourmet oraz Selgros od lat wspierają rozwój gastronomii, inwestując w przyszłe pokolenie szefów kuchni m.in. poprzez nawiązywanie współpracy ze szkołami gastronomicznymi, profesjonalne szkolenia w Instytucie Kulinarnym Transgourmet czy współpracę z Narodową Kadrą Kucharzy Polski. Poprzednie edycje konkursu cieszyły się wielkim zainteresowaniem wśród uczniów, a jury stanęło przed nie lada wyzwaniem, wybierając spośród nadesłanych aplikacji, które stały na wysokim poziomie.
Zadaniem eliminacyjnym tegorocznego konkursu Chefs en Or – Polska edycja było przygotowanie dania z wątróbki drobiowej, wzbogaconego o dowolny owoc. To szansa, aby wykreować smak nie do podrobienia i zaskoczyć jurorów kreatywnością. Wątróbka drobiowa, w harmonijnym zestawieniu z jabłkiem, brzoskwinią, morelą czy truskawkami, może stać się inspiracją do stworzenia wyjątkowo pysznego dania.
Zgłoszenia stały na bardzo wysokim poziomie, więc wybranie finalistów stanowiło dla jury prawdziwe wyzwanie. Wielki finał odbędzie się 24 kwietnia w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.
Na zwycięzców oraz ich szkoły czekają wyjątkowe nagrody. Laureat I miejsca otrzyma nagrodę finansową w wysokości 3000 zł oraz staż w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Szkoła reprezentowana przez zwycięzcę otrzyma pakiet 3 szkoleń w Instytucie Kulinarnym oraz bon o wartości 5000 zł, do wykorzystania na zakupy w Selgros. Dla pozostałych finalistów oraz szkół z których się wywodzą również przewidziano atrakcyjne nagrody.
Szczegóły konkursu znajdują się na stronie internetowej: https://chefsenor.pl/
Fot. Transgourmet Foodservice