Ceny rzepaku pod presją znaczących zapasów soi

Aktualności

Ceny rzepaku pod presją znaczących zapasów soi

Zgodnie z prognozą USDA (U.S. Department of Agriculture) światowa produkcja nasion i owoców najważniejszych roślin oleistych w sezonie 2019/2020 zmniejszy się do 597,7 mln t wobec 601,4 mln t w sezonie 2018/2019 (-0,6%). Jej spadek wynikać będzie przede wszystkim z niższej produkcji soi (-1,8%). Będzie to związane w znacznym stopniu z niższymi zbiorami soi w USA (-8,7%), ze względu na niską opłacalność jej produkcji w warunkach wojny handlowej na linii USA-Chiny. Wzrost zbiorów soi prognozowany jest natomiast w Brazylii i Argentynie.

Zgodnie z prognozą USDA globalne zużycie nasion i owoców roślin oleistych w sezonie 2019/2020 zwiększy się do 597,9 mln t wobec 586,9 mln t w sezonie 2019/2020 (+1,9%). W efekcie, po uwzględnieniu zapasów początkowych, zapasy końcowe nasion roślin oleistych w sezonie 2019/2020 zmniejszą się o 0,2% rok do roku i wyniosą 130,2 mln t, a wskaźnik zapasy końcowe/zużycie wyniesie 21,9% wobec 22,3% poprzednim sezonie.

Zgodnie z szacunkami USDA produkcja rzepaku w sezonie 2019/2020 zwiększy się do 74,8 mln t wobec 72,8 mln t w sezonie 2018/2019 (+2,7%). Jest to związane przede wszystkim z jego wyższymi zbiorami na Ukrainie. Zwiększy się także zużycie rzepaku, które w sezonie 2019/2020 wyniesie 73,2 mln t wobec 72,5 mln t w sezonie 2018/2019 (+1%). W efekcie zapasy końcowe na rynku rzepaku w sezonie 2019/2020 zwiększą się do 9,2 mln t wobec 7,7 mln t w sezonie 2018/2019 (+20,5%), a wskaźnik zapasy końcowe/zużycie wzrośnie do 12,6% wobec 10,6%, co będzie jego najwyższym poziomem od sezonu 2010/2011.

Zgodnie z wiosenną oceną stanu upraw rolnych i ogrodniczych GUS w bieżącym sezonie uszkodzenia mrozowe były wyraźnie mniejsze niż przed rokiem, a stan zasiewów rzepaku w momencie badań był lepszy niż w 2018 r. Mimo to GUS szacuje, że tegoroczna powierzchnia zasiewów jest o ok. 5% mniejsza niż przed rokiem, co pozwala oczekiwać, że tegoroczne zbiory będą niższe w ujęciu rocznym.

W kolejnych kwartałach analitycy Credit Agricole oczekują, że światowe ceny roślin oleistych, w szczególności soi, pozostaną na niskich na tle historycznym poziomach. Istotnym czynnikiem spowalniającym redukcję znaczących zapasów soi jest rozprzestrzenianie się ASF w Chinach, które ogranicza popyt na wykorzystywaną w paszach śrutę sojową. Przewidywany wzrost produkcji rzepaku w połączeniu z utrzymującą się znaczącą nadpodażą na rynku soi będzie oddziaływał w ocenie ekspertów w kierunku dalszego spadku jego ceny. Głównymi czynnikami ryzyka dla tego scenariusza są warunki agrometeorologiczne wśród największych producentów roślin oleistych, dalsze rozprzestrzenianie się ASF w Azji Południowo-Wschodniej, a także kształtowanie się cen ropy naftowej. Uwzględniając tendencje na globalnym rynku roślin oleistych oraz czynniki krajowe prognozuje się, że cena rzepaku w Polsce na koniec 2019 r. wyniesie 1480zł/t, a na koniec 2020 r. wzrośnie do 1510 zł/t.

Źródło: AGROmapa Credit Agricole

Foto: Pixabay