Bezpieczeństwo żywności w Grupie Mlekovita: Audyty, laboratoria i certyfikaty

Aktualności

Bezpieczeństwo żywności w Grupie Mlekovita: Audyty, laboratoria i certyfikaty

23 stycznia 2025

Grupa Mlekovita nieustannie dba, by dostarczać produkty najwyższej jakości, spełniające najbardziej rygorystyczne normy bezpieczeństwa żywności, zarówno na rynku krajowym, jak i międzynarodowym. Realizacja tego celu wiąże się z wdrażaniem zaawansowanych systemów zarządzania, sprawnym i efektywnym przechodzeniem szeregu audytów wewnętrznych i zewnętrznych oraz ponoszeniem znacznych kosztów, które są nieodłącznym elementem zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.

Mlekovita spełnia najwyższe wymagania jakościowe stawiane przez najbardziej wymagające rynki świata i jest pionierem we wdrażanych w zakładzie międzynarodowych systemach zarządzania. Od ponad 20 lat posiada Certyfikowane Systemy Zarządzania, które obecnie funkcjonują jako Zintegrowany System Zarządzania, który obejmuje: międzynarodowy Standard Bezpieczeństwa Żywności FSSC 22000 oraz System Zarządzania Środowiskowego ISO 14001. – Mlekovita współpracuje wyłącznie z najlepszymi, certyfikowanymi dostawcami surowców, dodatków do żywności i opakowań, co dodatkowo zwiększa bezpieczeństwo produkcji. W trosce o jakość swoich produktów inwestujemy w infrastrukturę badawczą: nowoczesne laboratoria wyposażone w najwyższej klasy sprzęt, który bada parametry niezbędne dla bezpieczeństwa konsumentów naszych produktów  – podkreśla Prezes Zarządu Grupy Mlekovita Dariusz Sapiński.

W całej Grupie Mlekovita funkcjonują 34 nowoczesne laboratoria, które prowadzą szczegółowe kontrole mleka surowego, procesów produkcji oraz produktów gotowych. Akredytowane Laboratorium Badania Mleka (Akredytacja nr AB 1219 Polskiego Centrum Akredytacji od 2004 r. na badanie mleka surowego od krów) potwierdza najwyższy standard analiz, obejmując metody badawcze: ogólnej liczby drobnoustrojów, liczbę komórek somatycznych, zawartość tłuszczu i białka, temperatura zamarzania oraz wykrywanie antybiotyków i substancji hamujących. Firma rozwija również swoje Centrum Badań i Rozwoju, w którym funkcjonują Zakłady Fizykochemii oraz Mikrobiologii i Bakteriologii, wyposażone w najnowocześniejszy, najwyższej klasy sprzęt do analiz z zakresu: gęstości, twardości i lepkości produktów, ich wartości odżywczej, identyfikacji grup drobnoustrojów, składu chemicznego mleka i produktów mlecznych.

Ponadto Mlekovita pomyślnie przeszła szereg audytów, badań i kontroli zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych, w tym audyty certyfikujące, audyty klientowskie przeprowadzane przez naszych kluczowych klientów i kontrole urzędowe potwierdzające spełnienie wymagań bezpieczeństwa żywności. Łącznie daje to 1000 procesów audytorskich wykonanych w 2024 r. gwarantujących jakość i bezpieczeństwo produkowanej żywności w centrali i poszczególnych zakładach wchodzących w skład Grupy. Dzięki temu Mlekovita może stale doskonalić ofertę i gwarantować niezmiennie najwyższą jakość swoich produktów.

Kontrola laboratoryjna jest istotną kwestią także w zakresie wpływu zakładów Grupy Mlekovita na otoczenie i zasoby naturalne, dlatego odpowiednie badania w tym zakresie prowadzi Laboratorium Ochrony Środowiska.

Mlekovita produkuje także wyroby z mleka pochodzącego z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych, które prowadzą tradycyjną pastwiskową hodowlę krów mlecznych oraz spełniają określone, rygorystyczne wymogi w zakresie ich żywienia. Potwierdzeniem spełnienia wymagań jest certyfikat ekologiczny. Mlekovita posiada także międzynarodowe certyfikaty religijne: HALAL i Koszerności, a ponadto jest członkiem międzynarodowej platformy SEDEX, która ma na celu wspieranie zarządzania firm w etycznym handlu w całym łańcuchu dostaw oraz poprawę praktyk biznesowych.

Dzięki tym działaniom, wymagającym nie tylko znacznych nakładów organizacyjnych, ale też finansowych, Mlekovita pozostaje zaufanym partnerem dla 50 000 kontrahentów na całym świecie, dostarczając produkty najwyższej jakości i zdobywając uznanie najbardziej wymagających klientów. Bezpieczeństwo żywności to dla Grupy Mlekovita priorytet, za który odpowiadają nowoczesne technologie, wiedza ekspercka i zaangażowanie na każdym etapie produkcji.

źródło: Mlekovita
oprac.: K. Walkowiak